Att tidigt vara med och bygga ut 5G-nätet ser Ericssons vd Börje Ekholm som ytterst viktigt för att vara med i det teknikskifte som nu sker. Foto: TT Björn Larsson Rosvall/

Ericsson klår förväntningarna

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson redovisar en förlust före skatt på 2,6 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2018. Det kan jämföras med förlusten på 19,8 miljarder kronor motsvarande period ett år tidigare.

”Under 2018 förbättrades försäljningen gradvis, vilket gett en organisk försäljningstillväxt för helåret för första gången sedan 2013. Detta beror delvis på förbättrad marknad, men även på ökade marknadsandelar inom Networks som resultat av en mer konkurrenskraftig radioproduktportfölj”, skriver koncernchefen Börje Ekholm i en kommentar.

Omsättningen uppgick till 63,8 miljarder kronor, jämfört med 57,9 miljarder kronor ett år tidigare. Förlusten före skatt landade på 2,6 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2018. Det kan jämföras med förlusten på 19,8 miljarder kronor motsvarande period ett år tidigare.

Starkare brutto- och rörelsemarginal

Ekholm konstaterar i rapporten att bruttomarginalen stärktes inom alla segment för att på helåret landa på 35 procent, mot 26 procent ett år tidigare. Rörelsemarginalen stärktes samtidigt till 4 procent, mot minus 13 procent ett år tidigare.

Rörelseresultatet var en förlust på 1,8 miljarder kronor, jämfört med förlusten på 19,3 miljarder kronor motsvarande period 2017. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på minus 3,4 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

För omsättningen var snittprognosen 61 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 1 kronor per aktie, vilket är samma utdelning som i fjol.

Enligt vd Börje Ekholm står Ericsson kvar vid målet på 10 procents rörelsemarginal 2020 och minst 12 procent år 2022.

– Vi är bekväma med de målen.

Produkterna förberedda för 5G

Att tidigt vara med och bygga ut 5G-nätet ser han som ytterst viktigt för att vara med i det teknikskifte som nu sker.

– Vi ser det delvis som frikopplat från ekonomin.

Enligt Ekholm är Ericsson i dag världsledande på 5G, vilket till stor del beror på att stora delar av produktportföljen är förberedd för uppgradering till 5G.

– Vi är nyckeloperatör till de amerikanska leverantörerna, men vi är också starka i nordöstra Asien.

Enligt Ekholm har Ericsson inte sett någon effekt av att flera västländer förbjudit kinesiska Huawei att bygga 5G-nät.

– Kina, men även USA, ser 5G som en nationellt kritisk infrastruktur. Ser vi till att leverera lösningar som är längst fram har vi ett berättigande på marknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.