SVT:s ekonomireporter Jan Nylander. Foto: SVT

SVT:s ekonomireporter om Ericsson: ”Överraskade positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots nya förluster ser Ericsson positivt på framtiden. Anledningen är det nya teknikskiftet till den nya generationens mobilsystem 5G, säger SVT:s ekonomireporter Jan Nylander.

Hur har det gått för Ericsson?

Förra året överraskade Ericsson positivt med att vinsten steg mer än väntat, försäljningen ökade och många trodde då att det hade vänt för Ericsson. Men för bara någon vecka sedan kom Ericsson med negativa överraskningar och det är det som syns i resultatet. Deras eviga sorgebarn digital services, digitala tjänster, har gjort en ny storförlust. Och det gör att Ericsson fick en kraftig förlust för årets sista månader. 

Hur ser framtiden ut för Ericsson?

Det fanns ljusglimtar i rapporten. För första gången sedan 2013 så ökade försäljningen förra året och Ericssons ledning ser positivt på framtiden. Anledningen är att vi just nu är inne i ett teknikskifte där Ericsson säljer utrustning till den nya generationens mobilsystem 5G, som gör att miljarder saker kommer att bli uppkopplade med mobiltelefonen i framtiden. 

Kan det dyka upp några negativa överraskningar?

Det är det stora problemet med Ericsson. Ericsson har genom historien sagt att “nu har man löst problemen”. Ericssons vd har flera gånger sagt att man fått kontroll över sorgebarnet digital services men ändå har det kommit nya överraskningar. Man är rädd för att det kan komma nya sorgebarn i företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.