”Till följd av utredningen tvingades flera anställda lämna företaget och flera ytterligare disciplinära och ytterligare korrigerande åtgärder vidtogs”, skriver Ericsson i ett pressmeddelande. Till vänster bolagets vd Börje Ekholm. Foto: TT

Efter frågor från SVT och ICIJ: Ericsson medger korruption i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Efter frågor från SVT:s Uppdrag granskning, i ett samarbete med journalistnätverket ICIJ och partners över hela världen, har telekombolaget Ericsson i dag skickat ett pressmeddelande där man medger att allvarliga brott mot regler och affärsetik upptäckts i en internutredning om bolagets verksamhet i Irak.

I den interna utredningen upptäcktes även ”betalningar till mellanhänder och användning av alternativa transportvägar, i samband med kringgående av den irakiska tullen vid en tidpunkt då terroristorganisationer, däribland ISIS, kontrollerade vissa transportrutter”, enligt pressmeddelandet.

ISIS är ett annat namn för terrorgruppen Islamiska staten.

Pressmeddelandet om den två år gamla utredningen, som alltså genomfördes 2019, gick ut på tisdagskvällen, efter ”detaljerade medieförfrågningar från svenska och internationella nyhetsmedier”, skriver Ericsson.

”Till följd av utredningen tvingades flera anställda lämna företaget och flera ytterligare disciplinära och ytterligare korrigerande åtgärder vidtogs”, enligt Ericsson.

I utredningen fann man stöd för korruptionsrelaterade missförhållanden, enligt pressmeddelandet.

Dessa inkluderade ”monetär donation utan tydlig mottagare; betalning till en leverantör för arbete utan en definierad omfattning och utan dokumentation; användning av leverantörer för att göra kontantbetalningar; finansiering av olämpliga resor och utgifter; och opassande användning av försäljningsagenter och konsulter”, enligt pressmeddelandet.

Utrett koppling till IS

Dessutom fann man överträdelser av Ericssons interna finansiella kontroller, intressekonflikter, bristande efterlevnad av skattelagar samt förhindrande av utredningen.

I den interna utredningen alltså ”betalningar till mellanhänder och användning av alternativa transportvägar, i samband med kringgående av den irakiska tullen vid en tidpunkt då terroristorganisationer, däribland ISIS, kontrollerade vissa transportrutter”.

Ericsson uppger att utredarna inte lyckades fastställa de slutliga mottagarna av de betalningarna.

”Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, säger bolagets vd Börje Ekholm till Dagens industri.

Vagt pressmeddelande

Därtill hittades i utredningen betalningsupplägg och kontanttransaktioner som potentiellt innebar risk för penningtvätt, enligt Ericsson.

”Utredningen kunde inte visa att någon Ericssonanställd var direkt involverad i finansiering av terroristorganisationer”, skriver Ericsson i pressmeddelandet.

I ett pressmeddelande i förra veckan berättade Ericsson bara att företaget vidtog åtgärder efter att ha ”identifierat felaktigheter” i en internutredning 2019 kopplat till verksamheten i Irak.

Utredningen inleddes sedan man upptäckt oklara redovisningar av utlägg i Irak 2018.

SVT söker Ericsson för en kommentar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.