Telekomjätten Ericsson ska betala miljardböter till amerikanska myndigheter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ericssons mutskandal

Uppdaterad
Publicerad

Telekomjätten Ericsson har gått med på att betala motsvarande runt tio miljarder kronor i böter till amerikanska myndigheter. SVT Nyheter reder ut mutskandalen.

Anklagelserna

Den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission (SEC) inledde 2013 en granskning om misstänkta brott mot USA:s lag om utländsk korruption, Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

Ericsson anklagades för att bland annat ha betalat mutor i affärssammanhang i samband med affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam.

Avslöjandena

Våren 2014 kunde Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin, granskande reportrar på Sveriges Radio Ekot, avslöja misstänkta mutaffärer med koppling till Ericsson.

– Tittar man tillbaka i tiden så hade Ericsson en hemlig kassa som användes för att att betala ut pengar till deras agenter runt om i världen. Det vi har avslöjat under åren är att de har använt de här pengarna till misstänkta mutor till makthavare i flera länder, säger Daniel Öhman.

Ett fall handlade om att telekomjätten ska ha betalat 100 miljoner kronor till en mellanhand i Monaco som skulle hjälpa dem att vinna en order värd miljarder på ett militärt radarsystem. Flera tidigare Ericsson-chefer åtalades för brott efter avslöjandena.

Förhandlingarna

Ericsson inledde förhandlingar med SEC och det amerikanska justitiedepartementet Department of Justice (DOC) om en uppgörelse kring brott mot landets korruptionslagar.

Den 26 september 2019 meddelade telekomjätten att man avsätter tolv miljarder kronor för väntade böter och andra kostnader i samband med utredningen. Aktien sjönk två procent på Stockholmsbörsen, men återhämtade sig.

Förlikningen

Sent på fredagskvällen, svensk tid, meddelar USA:s justitiedepartement i ett pressmeddelande att man nått en förlikning med Ericsson. Telekomjätten ska betala drygt en miljard dollar, runt tio miljarder kronor, till amerikanska myndigheter.

Ericssons vd Börje Ekholm har kallat mutaffärerna ett sorgligt kapitel i företagets historia.

– Jag försäkrar att det här aldrig kommer att hända igen, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer