Foto: TT arkiv

Ericsson ska krympa sig till framgång

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Krisen fortsätter för Ericsson, och i dag presenterade den nya ledningen räddningsplanen: Telekomjätten ska krympa sig till framgång. Men det blir inte några nya större nedskärningsspaket.

Jan Nylander

Jan Nylander

Ekonomireporter

De senaste veckorna har frågan ställts gång på gång: när ska Ericssons nye vd Börje Ekholm presentera vilka planer han har för koncernen?

Omkörd och frånåkt

Ericsson var till för bara något år sedan världens största leverantör av mobiltelefonsystem. Så är det inte längre. Den värste konkurrenten det kinesiska bolaget Huawei har gått förbi och Ericsson har också tappat mot finska Nokia.

Ericssons motmedel har tidigare varit att sänka sina kostnader genom kraftiga sparpaket. Det senaste presenterades så sent som i höstas samtidigt som det utsågs en ny vd, Börje Ekholm, som ska få bolaget på fötter i gen.

Känner pressen

Han började formellt i januari och under de månader som gått har det kommit illavarslande signaler. Ericsson har tappat flera viktiga kontrakt och därför har pressen ökat på den nya chefen att han ska visa vilka framtidsplaner han har för bolaget. Det skedde i dag.

På en hastigt sammankallad telefonkonferens presenterade han den nya ledningen som får i uppdrag att slimma koncernen och satsa på kärnverksamheten. Gång på gång betonade Ekholm att man måste öka den interna effektiviteten.

Smygande besparingar

Och när jag frågade honom om det innebar att det skulle bli nya nedskärningar svarade han nej, men la till att besparingarna i stället skulle tas löpande i organisationen.

I klartext betyder det att ytterligare ett antal personer, som blir överflödiga när företaget organiserar om, tvingas lämna företaget men att det är slut med de stora varslen som skadar företaget rykte.

Misslyckade satsningar

Det står också klart att många av de framtidssatsningar som koncernen gjort har misslyckats. En sådan är media där Ericsson hade hoppats på att sköta om utsändningar av TV-program världen över och på så sätt  bli en jätte på området. Men framgångarna har uteblivit och nu vill ledningen stoppa förlusterna vilket innebär nya samarbeten eller försäljning av verksamheten.

I stället blir det fokus på att bygga vidare på dagens mobiltelefonsystem 4G och satsa vidare på det nya systemet 5G som ska lanseras om några år. Det här är som Ericsson ska bli världsledande i gen.

Kräver nystart

Men det blir en tuff uppgift. För att lyckas krävs stora satsningar på forskning och utveckling. Och de resurserna ska framför allt komma genom att koncernen flyttar om i sin nuvarande forsknings- och utvecklingsportfölj.

Och till alla de analytiker som följda dagens telefonkonferens lovade Börje Ekholm att vinstmarginalerna nästa år skulle fördubblas när ledningen skalat bort allt som inte är lönsamt.

Förlustår?

Det innebär nedskrivningar, avsättningar och omstruktureringskostnader på 16-21 miljarder kronor i år, vilket innebär att det blir ett förlorat år för Ericsson.

Men när jag frågade Börje Ekholm om det också innebär  att företaget kommer att gå med förlust svarade han bara:

– Det vill jag inte kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.