Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, rapporterar färska kvartalssiffror. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ericsson slår vinstförväntningarna med råge

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett rejält fall i försäljningen för telekomtillverkaren Ericsson i första kvartalet.

– Vi ser en svår marknad. Vi har motvind helt enkelt, säger vd Börje Ekholm.

Lönsamhet och vinst lyfter betydligt mycket mer än väntat, visar delårsrapporten. Men en stor del av det förklaras av en engångsintäkt på 1,9 miljarder kronor, enligt Börje Ekholm.

– Det är en kommersiell tvist där vi har fått en engångsintäkt på 1,9 miljarder. Mer än det kommer jag inte att kommentera.

Enligt Ekholm behåller Ericsson sin ledande marknadsposition, även om kunderna är fortsatt försiktiga med sina investeringar.

"I denna utmanande marknadssituation levererade vi signifikant förbättrade bruttomarginaler", säger han enligt ett pressmeddelande.

Bättre än väntat

Ericsson redovisar en rörelsevinst exklusive omstruktureringskostnader på 4,3 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4,0 miljarder kronor under första kvartalet i fjol.

Resultatet var betydligt bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst exklusive omstruktureringskostnaderna på drygt 2 miljarder kronor. Men drar man bort engångsintäkten på 1,9 miljarder var resultatet bara marginellt bättre än väntat.

Omsättningen föll till 53,3 miljarder från 62,6 miljarder ett år tidigare.

Försäljningsbakslaget var större än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en omsättning på nästan 55 miljarder kronor under kvartalet, enligt en sammanställning av prognoser från Bloomberg.

"En nödvändig åtgärd"

Delårsrapporten kommer sedan Ericsson varslade om nedskärningar på 1 200 tjänster i Sverige i slutet av mars, med hänvisning till en utmanande mobilnätsmarknad.

"Detta är en nödvändig åtgärd för att positionera bolaget för framgång på längre sikt", säger Börje Ekholm enligt pressmeddelandet.

"Vi kommer att fortsätta att proaktivt optimera verksamheten, bland annat med strategiska kostnadsbesparingsåtgärder, för att säkerställa att Ericsson är i bästa möjliga position för att öka värdet för aktieägarna", tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.