Ericssons vd Jan Frykhammar och Ulf Ewaldsson, teknik- och strategichef, under pressträffen Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ericssons vd: ”Sverige ledande inom 5G”

Uppdaterad
Publicerad

3.000 jobb försvinner från telekomjätten Ericsson i Sverige, en neddragning som vd Jan Frykhammar beskriver som ”betydande”. Men exakt var jobben försvinner vill han inte berätta vid presskonferensen på huvudkontoret i Kista.

Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar menar att det främst är tillverkning och administrativa tjänster i Sverige som bolaget inte längre anser sig ha råd med.

I en intervju med SVT Nyheter vill han inte kännas vid någon kris.  Han menar att Ericsson måste ställa om till en ny verklighet i branschen och koncentrerar sin produktion till Tallinn i Estland och Nanjing i Kina. Men han vill i dag inte säga om tillverkningsenheterna i Kumla och Borås kommer att stängas helt eller inte.

”Inte total nedläggning”

– Det blir betydande nedragningar i Borås och Kumla, men vi befinner oss fortfarande i en diskussion med facken om exakt hur omfattande minskningarna blir. Men vi vill gå ut med det här i dag så att vi kan jobba med vettiga alternativ.

Enligt Frykhammar kan det bli aktuellt att en mindre förserie-produktion blir kvar i Sverige. Bolaget undersöker också möjligheten att sälja delar av verksamheten eller lägga ut den på externa leverantörer.

Frykhammar betonar också att att förhandlingarna med facken inte är klara och att företaget kommer att hjälpa till att hitta nya jobb för de som drabbas av neddragningarna.

Teknikskifte

Ericssons vd beskriver den stora förändringen som nu sker som ett stort teknikskifte där Sverige måste hänga med i den allt hårdare konkurrensen.

– Industrin är under stor förändring och telekom kommer inom några år helt ha smält ihop med it. Vi vill att den svenska forsknings- och utvecklingsverksamheten ska vara världsledande och kärnan i vår 5G-utveckling. För att säkra det måste vi ställa om verksamheten, säger Frykhammar.

Gasar och bromsar

Att så många som uppemot 1.000 personer inom forskningen nu tvingas sluta samtidigt som koncernen planerar att anställa lika många är en del i det teknikskiftet, enligt Frykhammar. Han förklarar för Sveriges Radio att Ericsson de senaste åren investerat många miljarder i svenska centra för forskning och utveckling, och att dessa inte längre är beroende av att en tät samverkan  med produktionen.

– Vi måste ställa om och gör de här åtgärderna för att bli långsiktigt uthålliga och konkurrenskraftiga.

Fackförbundet IF Metall kallar beskedet för oacceptabelt, hur ser du på det?

– Vi har inte haft någon storskalig produktion i Sverige sedan 2009 då fabriken i Gävel lades ned. Det är ett tufft besked att lämna, men helt nödvändigt för framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet