Foto: Kristian Åkergren/SVT

Uppsagda från Ericsson kan få EU-miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har ansökt om 40 miljoner kronor från EU. Pengarna ska gå till de som förlorat jobben i samband med Ericssons nedläggning i Kumla och Borås.

Enligt ett pressmeddelande har regeringen gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ansöka om medel från EU för att kunna göra insatser som underlättar för personer som varslades från Ericsson 2016 att gå vidare till ett nytt arbete.

LÄS MER: Besked: 3.000 får lämna Ericsson

Genomgripande förändringar

Pengarna tas ur den speciella EGF-fonden för ”justering för globaliseringseffekter” som är till för att stötta arbetstagare som blivit uppsagda eller egenföretagare vars verksamhet upphört till följd av genomgripande strukturförändringar inom världshandeln beroende på bland annat globalisering.

Enligt arbetsförmedlingens analys av varselsituationen finns det förutsättningar för att söka pengar och därmed underlätta för de berörda personer som är i behov av stöd för att kunna gå vidare till ett nytt arbete.

LÄS MER: Regeringen om Ericssons sparpaket

2.400 personer berörda

Medlen från EGF ska bland annat finanisera kartläggnings- och planeringssamtal, vägledning, jobbsökaraktiviteter och utbildning.

EGF-projektet ska främst fokusera på insatser till uppsagda personer från Ericsson i Kumla, Kista och Borås men vid behov även inkludera personer från de andra berörda orterna.

Hösten 2016 lade företaget Ericsson ett stort varsel som omfattade nästan 2400 personer. Varslet berörde främst verksamheten i Kumla, Kista och Borås men även Göteborg, Karlskrona och Linköping påverkades. Varslet berörde såväl tjänstemän som kollektivanställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.