Fredagen blev sista arbetsdagen för många på Ericsson i Kumla. Foto: SVT

Lämnar Ericsson för sista gången

Uppdaterad
Publicerad

Telekomjätten Ericssons lokaler i Kumla ekar allt mer tomt. I och med att det andra kvartalet inleds kommer majoriteten av de anställda nu att börja lämna lokalerna för sista gången.

Det var i september förra året som det blev känt att telekomjätten Ericsson beslutat lägga ned all tillverkning i Sverige. I och med det beskedet stod det klart att Kumlafabriken skulle komma att beröras.

Enbart testverksamhet kvar

I november förra året fick personalen i Kumla beskedet att majoriteten av de 420 anställda på fabriken skulle bli av med sina jobb. Enbart testverksamheten var den del som skulle bli kvar.

Sedan dess har arbetet med avvecklingen av majoriteten av verksamheten fortsatt och regeringen har parallellt arbetat med att hitta satsningar på möjliga statliga jobb.

Dessutom ordnades på personalens initiativ en lyckad jobbmässa i fabrikens lokaler i februari, som lockade 90 företag från länet.

Trafikverket storsatsar

I slutet av januari i år meddelade så Trafikverket att de planerade att starta en ny enhet i Örebro som bland annat ska utveckla ett nytt tågledningssystem.

I det tekniktunga arbetet är behoven stora av ingenjörer, projektledare och stödfunktioner och därför satte verket strålkastarljuset på Ericssons medarbetare för att undersöka intresset. Ett hundratal personer hörde av sig till verket och var postitiva.

I början av mars kunde infrastrukturministern bekräfta att det formella beslutet tagits och att Trafikverkets satsning blir av.

Lämnar för sista gången

Detta månadsskifte och nästa innebär nu att majoriteten av de anställda lämnar fabriksportarna för sista gången.

I fortsättningen återstår cirka 80 anställda på Ericssons fabrik i Kumla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.