Foto: TT

Analys: EU-kommissionen har varnat för den svenska bostadsmarknaden sen 2011

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nytt år – samma kritik från EU-kommissionen:

De svenska politikerna tar inte tag i boprisrallyt och svenskarnas höga skuldsättning.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Sedan 2011 har EU-kommissionen i sina genomgångar av den svenska ekonomin varnat för den svenska bostadsmarknaden och svenskarnas höga skuldsättning. Det EU-kommissionen säger är att problemen i princip är självförvållade eftersom Sverige har ett skattesystem som driver upp bostadspriserna, inte minst det generösa ränteavdraget och den slopade fastighetsskatten.

Det fanns alltså inga stora pengar att vinna för den som satt en slant på att EU-kommissionen även i dag skulle visa sitt missnöje med de svenska politikernas oförmåga att försöka begränsa svenskarnas skuldsättning och dämpa boprisrallyt.

Återigen, lite som Cato d.ä. alltid slutade sina anföranden i den romerska senaten med ”för övrigt anser jag att Karthago bör förstöras”, avslutade också EU-kommissionen denna gång sin genomgång av den svenska ekonomin med att de rekommenderar svenska politikerna att fasa ut ränteavdragen och återinförd fastighetsskatten. Samtidigt anser man att det borde göras mer för att begränsa utlåningen i förhållande till våra inkomster.

”Svensk bostadsmarknad – En BMW som kör i 300km/h”

Tonen var minst sagt hård redan i mars 2016 när EU-kommissionens då ansvarige Istvan Szekely jämförde den svenska bostadsmarknaden med en BMW som kör i 300 km/h och där minsta misstag kan leda till stora problem. Och tidigare statsminister, jkl-konsulten Göran Persson har varnat, likaså den tidigare finansministern Anders Borg (nu avlönad av jättebanken Citigroup). 

Så sent som i förra veckan varnade också Goldman Sachs för att Sverige tillsammans med Nya Zeeland var det land i världen som löpte mest risk för en sprucken bostadsbubbla under de närmaste åren.

Varnar för höga priser på butiker och lokaler

Förhoppningarna från regeringen och Finansinspektionen är att amorteringskravet haft viss dämpande effekt. Samtidigt växte svenskarnas skulder i mars med 7 procent i årstakt och har växt med 240 miljarder på ett år.

Nu varnar Finansinspektionen för prisutvecklingen på en annan del av bostadsmarknaden: Den kommersiella. Den starka ekonomin tillsammans med minusräntan byggt upp risker även i marknaden för butiker och lokaler. Om ekonomin dyker kan effekterna bli konkurser och i slutändan kreditförluster för bankerna.

LÄS MER: Så vill EU stoppa svenska bostadsbubblan

Mycket talar för att dröjer innan något parti tar tag i EU-kommissionens rekommendationer. Det är valår 2018 och osannolikt att något stort parti går till val på att impopulära åtgärder som att fasa ut ränteavdraget eller höja fastighetsskatten. Samtidigt ska minusräntan bestå under hela den tiden enligt riksbankens prognoser.

Det enda som tycks säkert är att det inte är sista gången som det här ämnet kommer upp.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.