– Europa måste lära sig försvara sina ekonomiska intressen mycket hårdare, säger franske finansministern. Foto: TT

Så ska EU stoppa Airbnbs skatteflykt

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron driver just nu frågan om Google, Apple, Airbnb och de andra amerikanska IT-bolagens skatteupplägg inom EU.

I helgen lägger finansminister Bruno Le Maire fram ett förslag på EU-toppmötet i Tallinn.

Den franske finansministern har tillsammans med sin tyske kollega Wolfgang Schäuble diskuterat USA-företagens sätt att minimera sina skatter i Europa och ta marknadsandelar på Europaföretagens bekostnad.

– Europa måste lära sig försvara sina ekonomiska intressen mycket hårdare. Kina gör det, USA gör det. Du kan inte dra fördelar av att bedriva verksamhet i Frankrike och Europa utan att betala de skatter andra franska och europeiska bolag gör”, sade han i en intervju i augusti med nyhetsbyrån Bloomberg.

Gemensamma EU-regler

Frankrike tänker vid helgens informella EU-toppmöte i Tallinn, där EU:s finansministrar deltar, framföra ett gemensamt förslag.

Enligt Bruno Le Maire kommer förslaget att handla om gemensamma EU-regler, där teknikbolagen ska tvingas redovisa och skatta i de länder där de är verksamma, något som inte alltid sker i dag.

LÄS MER: Airbnb betalar ingen skatt i Sverige – trots rekordvinster

Bakgrunden till förslagen är de skatteprocesser mot bolagen som pågår i en rad EU-länder och den frustration som många myndigheter, politiker och väljare visar mot de globala storföretagens sätt att kringgå skatteregler genom att slussa vinster och kostnader till de platser där de beskattas mest förmånligt.

Pågår rättsprocesser

Förra året beslutade EU-kommissionen att mobil- och teknikbolaget Apple skulle betala över 100 miljarder kronor i uteblivna skatter plus ränta som uppkommit på grund av företagets bolagsstruktur med säte i Irland. Just nu pågår rättsprocesser mellan EU och Irland om beslutet.

LÄS MER: Studentprojekt blev ett av världens största bolag

LÄS MER: Apple krävs på 123 miljarder i skatt

Tipsa SVT! Har du uppgifter om Airbnb:s verksamhet i Sverige – mejla reportern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.