Foto: TT

Studentprojekt blev ett av världens största bolag

Uppdaterad
Publicerad

Lägenhetsuthyraren Airbnb är ett mycket anonymt bolag. Nästan ingen av den ekonomiska informationen är offentlig och ledningen ger mycket sällan intervjuer. Men vid ett fåtal tillfällen har det ändå läckt ut uppgifter om företagets ekonomi.

I januari i år fick nyhetstjänsten Bloomberg tag på hemliga uppgifter som visar att Airbnb för första gången gick med vinst hösten 2016. I februari läckte företagsledningens prognos för 2020, via tidskriften Fortune, som visar att rörelsevinsten före skatter kommer att ha stigit till 28 miljarder kronor om knappt tre år.

En kvarts biljon

När det gäller bolagets storlek tog Airbnb i mars i år in ytterligare åtta miljarder dollar från externa investerare. I samband med investeringen värderades då IT-jätten till 248 miljarder kronor. Det gör att bolaget, om det skulle börsnoteras, skulle hamna runt tionde plats på listan över världens högst värderade bolag, en lista som toppas av teknikjätten Apple.

Företaget grundades 2007 av rumskamraterna Brian Chesky och Joe Gebbia. Ett halvår senare anslöt den tredje grundaren Nathan Blecharzyk.

Enligt hemsidan har de i dag över tre miljoner bostadsannonser i 65 000 städer och de finns i 191 länder.

Tipsa SVT! Har du uppgifter om Airbnb:s verksamhet i Sverige – mejla reportern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.