Natali Öhlén drog tillsammans med Marika Jonasson igång innebandyträning i Stöde. Foto: Christoffer Wendick/SVT

EU-sponsrad innebandy gav skjuts mot arbete

Publicerad

EU-pengar brukar ofta landa någonstans i jordbruket, men i två byar i Medelpad landade det i innebandy för skolbarnen.

För de två tränarna som drog igång verksamheten gav det dessutom en skjuts framåt för självförtroendet efter att ha gått arbetslösa ett tag.

– Jag hade jättesvårt att få jobb, sedan dök det här upp. Det är en bra grej att ha på cv:t, berättar Natali Öhlén som tillsammans med Marika Jonasson drog igång innebandyträning i Stöde.

– Att man kan leda en grupp är bra i alla sammanhang. Att man vågar gå fram och visa att ”här är jag”, säger hon.

Stöd till ett 80-tal unga arbetslösa

De förbereder sin sista träning med barnen från byn som går på lågstadiet. Västarna måste sorteras efter färg och koner måste sättas ut på planen innan barnen kommer. Under intervjun börjar de första nyfikna barnen släntra in med innebandyklubborna i högsta hugg.

Detta är ett arbetsmarknadsprojekt där idrottsrörelsen och arbetsförmedlingen samarbetar. Pengar kommer från Europeiska sociala fonden, ESF. Ett 80-tal unga arbetslösa från tre län i norr har under fyra månader varvat idrottsledarutbildning med praktik på antingen en förening eller skola.

– Man lär sig mycket om sig själv genom att jobba med barn. Vi har pratat om vilken slags ledartyp man är och hur man bäst lär ut, säger Marika Jonasson.

Ger liv till landsbygd

Just här är poängen inte bara att ge de unga utbildning och sysselsättning utan också att ge liv till bygder där det annars inte händer så mycket, berättar projektledaren Ingela Asplund.

– Det här är byar som inte har haft innebandy tidigare. Det blir många bra effekter av Lobben, som projektet heter, berättar hon.

Nu ska föräldrarna i Stöde ta över innebandyträningen där. Några av föräldrarna har tidigare skjutsat sina barn till träning upp till en timmes bilresa bort.

– Det är tungt att dra igång något. Men nu blir det lättare att driva detta vidare som tjejerna har startat, säger en pappa vi träffar längs ribbstolarna på träningen.

”Jag får mer respons på jobb jag söker”

För Marika Jonasson och Natali Öhlén är det här jobbet slut.

– Redan nu vet jag att det har gett mer chanser till jobb, jag har fått mer respons från jobben jag sökt sedan jag gick med i det här projektet. Jag vågar ta mer plats, säger Natali Öhlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.