Razzian inriktad sig mot banker i kontorsstadsdelen La Défense i Paris. Foto: EPA/TERESA SUAREZ/TT

Europeiska banker riskerar miljardsmäll för skattefusk

Uppdaterad
Publicerad

En ny miljardsmäll hotar flera stora europeiska banker, däribland BNP Paribas och Société Générale.

Franska ekobrottsåklagare har inlett en razzia mot totalt fem storbanker inom ramen för en pågående utredning om skattebedrägeri och misstänkt penningtvätt.

De misstänkta bankerna riskerar böter och straffräntor på sammanlagt en miljard euro (motsvarande drygt 11 miljarder kronor).

Razzian är inriktad mot bankernas verksamhet i centrala Paris och i kontorsstadsdelen La Défense, väster om den franska huvudstadens innerstad. Den ingår i en utredning som ska ha pågått sedan december 2021.

150 utredare

Även sex tyska åklagare deltar i utredningen och sammanlagt har 150 utredare satts in i tillslaget mot bankerna.

Den franska storbanken Société Générale bekräftar att man är en av bankerna som utreds. Aktien backade marginellt på Parisbörsen efter beskedet.

Enligt åklagare ingår även HSBC, BNP Paribas med dotterbolaget Exane samt Natixis som misstänkta i utredningen.

Anlitat bulvaner

Utredningen kretsar kring transaktioner som ser ut att syfta till att undvika beskattning på utdelningar med hjälp av tillfälligt anlitade bulvaner som aktieägare.

I Tyskland har en lång rad banker – även svenska SEB:s tyska dotterbolag – pekats ut som deltagare i liknande upplägg för att hjälpa kunder undkomma skatt.

SEB har tidigare tagit avstånd från den typ av upplägg som utreds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.