Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska Riksbankens räntehöjningar spelar inte särskilt stor roll för börsen, enligt Molly Guggenheimer. Foto: SVT Nyheter

Experten: Därför bryr sig inte börsen om räntan

Uppdaterad
Publicerad

Erik Thedeén har lämnat sitt första räntebesked som riksbankschef. Men hur stor påverkan har Riksbankens besked på börsen?

Börsåret 2023 inleddes starkt, men den senaste veckan har uppgången stannat av. I torsdags kom också en ny räntehöjning och riksbankschefen Erik Thedéen flaggade för att inflationsfaran ännu inte passerat.

– Vi står i ett läge mellan hopp och förtvivlan hela tiden. När det ser ut att bli bättre än förväntat så blir det genast väldigt mycket hopp. Men det är ett svårt läge med hög inflation och höga räntor, säger Molly Guggenheimer, aktiestrateg på Danske bank.

Den svenska Riksbankens räntehöjningar spelar samtidigt inte särskilt stor roll för börsen, enligt Molly Guggenheimer. I stället är det främst den amerikanska centralbanken Feds olika räntebesked som får effekt.

– Den amerikanska räntan styr det mesta. Det beror på att vi lever i en globaliserad värld.

Stor osäkerhet

När Riksbanken höjde styrräntan till 3,0 i torsdags beskrev Erik Thedeén en väldigt osäker omvärld. Även Molly Guggenheimer ser en bräcklig vår framför sig, både vad gäller börsen och det övriga ekonomiska läget.

– Det är svårt att hitta balans i det här läget. Antingen går vi in i någon sorts överhettningsmiljö, där inflationen är för hög men vinsterna i bolagen är bra. Alternativet är att inflationen faller, men att efterfrågan är såpass låg att bolagens vinster faller. Men min prognos är att börsen kan fortsätta upp, eller i alla fall i sidled ett tag till. Men det är för tidigt att svara på hur 2023 slutar.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Ny på jobbet på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.