Experten ser tydligt trendbrott på bostadsmarknaden: ”Priserna kommer sjunka”

Uppdaterad
Publicerad

Historisk räntehöjning och skakig omvärld. De svenska bostadspriserna är på väg ned – och kommer fortsätta sjunka. Det tror bostadsanalytikern Linda Lövgren.

– Det är ett tydligt trendbrott på marknaden, säger hon.

Bostadspriserna backade efter Riksbankens räntehöjning, enligt Valueguards prisindex. I maj hade priserna i Stockholmsområdet sjunkit med 1,7 procent på en månad. I Göteborg 1,3 procent.

Senaste månadens bromsande priser kan delvis vara en effekt av säsongspåverkan. Men trenden är tydlig, enligt Linda Lövgren, bostadsanalytiker på konsultföretaget WSP.

– Den långsiktiga trenden är att bostadspriserna kommer att gå ner. Det beror på att fler får en utmanad hushållsekonomi, med löner som är mindre värda på grund av en rekordhög inflation. Nu går räntorna upp samtidigt som vi ser ökade priser på till exempel el och bensin.

En prisdämpning kan också vara ett tillfälle för unga att komma in på bostadsmarknaden.

– Det har inte varit sunt att vi haft bostadspriser som ökat i all oändlighet. En viss dämpning kan vara sund, sedan vill man att det ska ske på ett lugnt och sansat sätt.

”Ingen bostadskrasch”

Till sommaren 2025 räknar Riksbanken att reporäntan landar på nästan två procent. Närmaste året på en procent. Samtidigt råder det osäkerhet på den globala konjunkturmarknaden, vilket också påverkar bostadspriserna. Linda Lövgren tror dock inte på någon större bostadsmäll.

– Vi kommer inte ha en bostadskrasch på något sätt. Svenska hushåll är motsåndskraftiga. Det finns också många företag som går bra.

För två år sen var det många experter som trodde att arbetslösheten under pandemin skulle påverka bostadspriserna. Men de som blev varslade då var främst personal inom turism-, och hotell- och restaurangbranschen, förklarar Linda Lövgren.

– Det är oftast inte den målgrupp som har råd att köpa en bostad. Nu kommer den nedgående konjunkturen troligen att slå lite mer brett, vilket också kommer att bidra till en lägre efterfrågan på bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.