Ett av expertens tips är att inte låna till resor eller lyxkonsumtion. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix/Fredrik Sandberg/TT

Expertens bästa tips: Så klarar du ekonomin i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas skuld till Kronofogden växer och under sommaren riskerar många att skuldsätta sig. Här ger ekonomisk rådgivaren Anders Lindén sina bästa tips på hur du fixar ekonomin i sommar.

Svenskarna har skulder hos Kronofogden på 79 miljarder kronor och sommaren och semestern kan bli en skuldfälla. Men det finns saker man kan göra för att minska risken att skuldsätta sig.

Här ger Anders Lindén, ekonomisk rådgivare på Visma sina bästa tips:

1. Gör en budget som hålls uppdaterad och som du följer noga

– Under sommaren vill man gärna unna sig saker, som öl, glass och semester och då springer det lätt iväg. Gör en budget för inköp och en för semestern.

Det finns olika budgetkalkyler man kan använda. Bland annat den här.

2. Planera och prioritera

– Ofta kan man inte göra allt man vill, utan man bör sätta sig ner och planera sin sommar och semester. Vad får jag ut mest av, vad vill jag och vad vill barnen? Finns det resor eller nöjen som inte är så dyra? Ofta kan man ju till exempel semestra i sin egen stad.

3. Låna inte i onödan och undvik snabblån

– Nuförtiden är det billigt och låna och det kan gå snabbt. Men man ska inte låna till lyxkonsumtion, då riskerar man att dra på sig stora skulder.

4. Satsa på kostnadsfria aktiviteter

– Många aktiviteter är avgiftsfria eller billiga. Cykla till en strand eller gå på museum är två tips.

5. Var med på kommunala aktiviteter

Många kommuner erbjuder och anordnar kostnadsfria sommaraktiviteter och har ett program för sommaren.

– Smart är att gå till biblioteket, låna en bok eller kanske en film där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.