Det har inte varit så få skuldsatta sedan 1991. Men trots det har skuldberget hos Kronofogden vuxit.
”Väldigt mycket pengar”
Vid årsskiftet var skulden 79 miljarder kronor, det är en ökning med sex miljarder kronor jämfört med året före. Det kan jämföras med 67,4 miljarder kronor, som staten la på hälsovård, sjukvård och social omsorg 2017.
– 79 miljarder kronor är väldigt mycket pengar som hade kunnat användas till andra viktiga saker i samhället, säger Max Wallenberg, Kronofogdens pressansvarig.
Skuldsatta drar på sig större skulder
De vanligaste skulderna är obetald skatt, studiemedel och radio- och tv-avgiften och bakom skulderna står 418 000 privatpersoner, vilket är en minskning med 5 500 personer jämfört med året före.
– Fler får hjälp med skuldsanering och när ekonomin går bra, som den gör just nu, ser vi att antalet skuldsatta blir färre. Samtidigt är trenden att de som redan har skulder skuldsätter sig ännu mer, säger Max Wallenberg.
Drog in 11 miljarder förra året
Den person som är skyldig Kronofogden mest pengar, är en företagare som tidigare bott i Uppsala. Han är skyldig närmare en miljard kronor, då han inte betalade skatt i Sverige när han sålde ett bolag.
Men medianskulden ligger på mellan 53 000 och 54 000 kronor. Drygt 100 000 av de som har skulder hos Kronofogden har varit fast i myndighetens register i 20 år eller längre.
– Majoriteten är inte kriminella eller skattesmitare. Ofta handlar det om dramatiska livsöden som att ens företag går i konkurs eller att man skiljer sig.
Kommer ni få in alla pengar?
– Förra året drog vi in elva miljarder kronor. Men förmodligen kommer vi inte få in allt.
Det finns flera tips för att inte skuldsätta sig, bland annat att inte leva över sina tillgångar eller handla resan på kredit.
– Bra är också att alltid ha en buffert och lägga undan lite varje månad, säger Max Wallenberg.