Expertens tips till unga på finansmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets börsrally och växande ränterädsla är två orsaker bakom Stockholmsbörsens 4,5-procentiga fall på måndagen. De kraftiga rörelserna oroar många, inte minst unga.

– Det är hög tid att se över sina placeringar, säger privatekonomen Arturo Arques.

”Blodrött på börsen”, ”Då kommer det stora börsraset” och ”Historien talar för fortsatt börsfall”.

Hur ska man som ung småsparare agera efter måndagens rubriker? Det beror på vilken sparhorisont man har, enligt Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques.

– Vinnarna är de som sparar regelbundet och långsiktigt, förlorarna de som behöver pengarna inom en snar framtid. Men de skulle ha tänkt på det tidigare, säger han.

”Ligger i sakens natur”

Normalt rör sig börsen med i genomsnitt en procent, plus eller minus, dagligen. Över tre procent åt något håll är mycket, men inte ovanligt.

– Tål man inte den här typen av rörelser ska man inte vara på aktiemarknaden, för de ligger i sakens natur.

Samtidigt framhåller han vikten av att passa på att se över sin portfölj just nu.

– Ta reda på din riskvilja, det kan din finansiella rådgivare hjälpa dig med. Det andra du bör göra är att översätta din riskvilja till en lämplig fördelning mellan aktier och räntefonder. Den fördelningen avgör din framtida avkastning och risk med uppemot 95 procent. Därefter kan du se över urvalet, alltså vilka branscher du väljer att investera i.

Då ska du sälja

Har man precis gått in med kapital på börsen och ligger minus sedan dess ska man fundera på förutsättningarna som låg till grund för beslutet att köpa aktierna. Är de oförändrade och din sparhorisont lång ska du inte påverkas av kortsiktiga rörelser. Risken att värdet minskat efter sju till åtta år är liten.

– Men om ny information omkullkastar förutsättningarna ska du sälja. Det är bättre att ta en liten förlust än en stor, säger Arques.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.