• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Experternas spartips till unga

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska unga tänka på när de ska börja spara? Tre experter ger sina bästa råd: Börja i tid, sätt upp ett mål och välj rätt sparform för att nå dit.

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea:  

När ska man börja spara?  

– Ju tidigare desto bättre. Bättre att spara lite än inte alls, och när man vant sig vid sparandet kan man höja beloppet steg för steg.  

När ska man börja spara till pensionen?  

– Pensionen är viktig, men inte det allra första man ska spara till. Börja med buffert och när den är på gång, så starta ett nytt sparande till pension, i ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Testa gärna en sparrobot för att få rätt mix av risk och trygghet i sparandet.  

Hur mycket ska man spara?  

– Har du fixat utbildning och fått det första jobbet är det bra att försöka sätta av fem til tio procent av sin nettolön och sikta på att kunna dela upp det i tre delar, till buffert, till pension och till annat långsiktigt sparande.  

I vad ska man spara (sätt och tillgångsslag)?  

– Att månadsspara fungerar utmärkt till all de tre föreslagna sparmålen. Till buffertsparande passar sparkontot bra. Sparande till pension och annat långsiktigt sparande bör ske i olika fonder med olika risk och inriktning.

Elin Agorelius, Ung Privatekonomi:  

När ska man börja spara?  

– Vi talar om fördelen med att börja tidigt, vad ränta-på-ränta effekten är och hur det kan arbeta mer för en ju tidigare man börjar. Även om det bara är med en hundralapp i månaden.  

När börja spara till pensionen?  

– Vill man till exempel resa eller bo någon särskild stans som pensionär kanske man i ung ålder bör spara lite extra privat, för att ha den möjligheten.  

Hur mycket ska man spara?  

– Det bästa sparandet är det som blir av. Vi har ett exempel, om man sparar 400kr/mån från man är 20-60 så har man 200 000kr. Har man investerat och haft en snittavkastning på sju procent är det en miljon kronor.  

I vad ska man spara (sätt och tillgångsslag)?  

– Om man ska ha pengarna inom en snar framtid, fördel sparkontot. Aktier/aktiefonder bör vara på minst 5-10 års sikt då det kan öka och minska i värde, det ska vara pengar man kan avvara.  

Tove Zander, vd Unga Aktiesparare:  

När ska man börja spara?  

– Det gäller att hitta rätt motivation till att göra det. Kanske är det ett konkret mål, en önskan om en viss framtid eller drömmen om att äga sin egen bostad?  

När börja spara till pensionen?  

– Väljer man aktier som sparform så är långsiktigt lika med minst 10 år, så lång är en börscykel (historiskt sätt). Vill man börja spara till sin pension privat finns de ingen tid att förlora, ränta på ränta effekten blir bara bättre men åren och ju tidigare du börjar desto bättre.  

Hur mycket ska man spara?  

– Det viktigaste av allt är att man sätter en sparsumma som är hållbar över tid. Att ”tokspara” i fyra månader ger ingen vidare effekt på avkastningen och ränta på räntan.  

I vad ska man spara (sätt och tillgångsslag)?  

– Välj sparform utefter ditt sparmål, vad är det du spara till och när vill du att målet ska nås? Risk och avkastning hänger ihop och kanske är du inte bredd att riskera hela sommarens semesterkassa i ett aktiesparande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.