Foto: TT

Fackförbund: Ericssons nedläggningsuppgifter ett rykte

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer bedömer att uppgifterna om Ericssons nedläggning är ett rykte. Det som läckts kan vara ett av företagsledningens många scenarier för att spara pengar, menar förhandlaren Per Norlander. ”Jag kan inte bekräfta att den här planen finns”, säger han.

Ett internt dokument som Svenska Dagbladet tagit del av visar att telekomjätten Ericsson planerar att lägga ned all tillverkning i Sverige.

Men fackförbundet Sveriges Ingenjörer bedömer att det bara rör sig om ett rykte. Tvärtom har man fått signaler om utveckling av verksamheten från företagsledningen, menar Peter Larsson som är samhällspolitisk chef på Sveriges ingenjörer.

– Som vi har förstått är det här någon typ av läcka från Networks, som är det största affärsområdet inom Ericsson. Vi kan inte se att det kommer från något annat håll. Vi blir lite förvånade över att det kommer fram just nu eftersom vi har fått andra signaler från företagsledningen den senaste tiden, säger han till SVT Nyheter.

Efter att uppgifterna blev kända på onsdagen kontaktade fackförbundet företagsledningen, som enligt Peter Larsson blev väldigt förvånad.

– De sade ”inga kommentarer”. De var mest förvånade över att det hade kommit fram, det var inget som var förankrat där, säger han.

Kan vara ett scenario

Per Norlander, som är koncernfacklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, menar att det kan röra sig om ett av företagsledningens scenarier för att spara pengar som läckts. Själv har han inte sett dokumentet som Svenska Dagbladet tagit del av.

– Det är ingen hemlighet att Ericsson planerar att minska sina kostnader. Det är klart att man har räknat på alla möjligheter för att spara pengar. Då gör alla olika scenarier för att se hur. Men det finns inget färdigt resultat från våra förhandlingar som ser ut som de här uppgifterna, säger han till SVT Nyheter.

Han menar att det är olyckligt att de här uppgifterna sprids.

– Vi är förundrade och väldigt bekymrade över att det kommer ut sådana här saker. Det blir väldigt konstiga budskap till våra medlemmar, de kan inte skilja mellan sanning och rykten i media.

Ett dråpslag

Men om det ligger något i uppgifterna är det ett dråpslag för Sverige, menar förbundet.

– Skulle planerna genomföras är det ett dråpslag för hela it-klustret i Sverige eftersom Ericsson är ett sådant draglok, säger Peter Larsson.

På förmiddagen kunde SVT Nyheter Örebro ta del av ett internt brev till de anställda från Ericssons tillförordnade vd Jan Frykhammar. I brevet varken bekräftar eller dementerar Frykhammar uppgifterna, utan skriver bara att besparingar kommunicerats till de anställda sedan tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet