Svenska banker utreds för penningtvätt av amerikanska FBI. Foto: Elise Amendola/AP/TT

FBI utreder svenska banker – aktierna rasar

Uppdaterad
Publicerad

SEB, Swedbank och Danske Bank utreds av USA:s justitiedepartement, FBI och en federal åklagare i New York, rapporterar Dagens industri med hänvisning till källor. Misstankarna rör brott mot penningtvättsregler i Baltikum och bedrägeri.

Bankernas aktier rasar på börsen efter nyheten. Swedbank faller närmare sju procent och SEB drygt fyra procent.

Det är känt sedan tidigare att den baltiska penningtvättshärvan, som redan lett till rekordböter i Sverige, är föremål för granskning i USA. Och amerikanska myndigheter har genom åren gjort sig kända för att utdöma enorma bötesbelopp i snarlika mål mot europeiska banker.

Swedbank bekräftar utredningar

Däremot har det inte varit känt vilka banker som formellt utreds och exakt alla myndigheter som bedriver utredningen, enligt Di.

Swedbanks presschef Unni Jerndal bekräftar för TT att flera amerikanska myndigheter fortsätter att utreda Swedbanks arbete mot penningtvätt, något banken även sagt bland annat i samband med sin senaste kvartalsrapport.

– Vi kan inte uttala oss om vilka amerikanska myndigheter det är som utreder oss. Men vi har sagt att det är flera amerikanska myndigheter som utreder oss och vi bistår dem. Vi samtalar med dem, säger Unni Jerndal.

Oklart när de är klara

Hon beskriver utredningarna som pågående.

– Vi vet inte när utredningarna är klara, men vi samarbetar med dem fullt ut och svarar på alla frågor som finns.

Har det hänt något i utredningarna under hösten?

– Utredningarna gör framsteg. De ställer frågor och vi svarar och bistår när de ber om information.

Sveriges justitiedepartement tog i somras emot en begäran om rättshjälp från USA:s dito gällande penningtvättsutredningen, något som krävs för att få befogenhet att agera på svensk mark, enligt Di:s källor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer