Danske banks kontorsbyggnad i Tallinn, Estland. Foto: Ints Kalnins/TT arkiv

Danske bank måste stänga i Estland

Publicerad

Den estniska finansinspektionen meddelade idag att den tar ifrån Danske Bank tillstånd att bedriva bank i Estland. Bakgrunden är den jättelika penningtvättshärvan i banken som rullades upp i höstas. En härva som drar med sig kontrollmyndigheterna både i Estland och Danmark. Danske Bank lämnar nu Baltikum och Ryssland helt.

Danske Bank får nu åtta månader på sig att stänga sin filial Estland. Bakgrunden är det som kan vara världens största penningtvätt som har rört sig om belopp upp emot hisnande 270 miljarder kronor.

Miljardskadestånd

Hundratalet personer har fått sparken. Danske banks vd slutade efter avslöjandet och en rad undersökningar pågår i Estland, Danmark och USA. De ekonomiska följderna för Danske Bank är långt ifrån klara eftersom banken förväntas få betala skadestånd i mångmiljardklassen.

Vid slutet av år 2018 hade banken 14 700 kunder med insättningar och 13 00 kunder med lån. Det var med andra ord en mycket liten bank som hanterade enorma summor. Men något ansvar för vad som hänt vill inte den estniska finansinspektionen ta på sig som hävdar att Danske Bank gav dem ”otillräcklig information”

Myndighetskrig

Däremot skyller den estniska finansinspektionen på sina kollegor på finansinspektionen i Danmark För som de skriver i pressmeddelandet: ”behandlat banken med silkesvantar”. Men det strålkastarljuset riktas nu också mot myndigheterna både i Estland och Danmark.

För till de skall nu också läggas att den europeiska bankinspektionen, EBA, öppnat en formell undersökning mot både den estniska och de danska finansinspektionerna på grund av misstankar att de brutit mot europiska lagstiftning i sin hantering av penningtvättshärvan.

Danske stänger allt i Baltikum och Ryssland

Danske bank skriver i ett pressmeddelande att de tycker att de estniska myndigheternas beslut är riktigt. Banken meddelar också att man kommer att dra sig ur Lettland, Litauen och Ryssland. Men detta sker efter ett strategiskt beslut att koncentrera verksamheten till Norden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer