Stockholmsbörsen påverkas kraftigt av börserna i USA – när de faller, faller även Stockholmsbörsen. Foto: Bryan R. Smith, Afp / TT

Mörkaste dagen på Stockholmsbörsen i modern tid

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga börsfallet under torsdagen är det största fallet i modern tid – och medför att de senaste fem årens uppgång är utraderad. Över 2 000 miljarder kronor i börsvärde är borta. Fallet på 11,1 procent är större än raset kring den så kallade ”svarta måndagen” 1987. Även börserna i bland annat London, Frankfurt och New York sjönk kraftigt under torsdagen.

Den 19 februari i år stod Stockholmsbörsens så kallade OMX-index på sin högsta nivån någonsin. Den kraftiga börsuppgången under 2019 medförde att börsrekord slogs gång på gång. Men hela förra årets uppgång och mer därtill är i dag borta.

När Stockholmsbörsen öppnade på torsdagsmorgonen sjönk återigen börsen mycket kraftigt, denna gång som mest med runt 7 procent. Börskurvan hämtade sig något runt lunchtid för att sedan dyka brant nedåt under eftermiddagen i samband med att nya negativa nyheter kring coronasmittan världen över kom gång efter gång

Det innebär att den genomsnittliga aktiekursen för alla Stockholmsbörsens bolag under torsdagseftermiddagen stod på samma nivå som den gjorde 12:e mars för fem år sedan.

Två biljoner borta

SVT Nyheter har tagit del av statistik från bolaget Nasdaq som äger Stockholmsbörsen och som visar att de senaste veckornas börsras gjort att börsen tappat drygt 2000 miljarder kronor i värde. Den 19 februari var det totala börsvärdet drygt åtta biljoner kronor. Sedan dess har börsen tappat en dryg fjärdedel av sitt värde.

De stora börsfallen senaste veckorna går att jämföra med aktiekurserna under finanskrisen 2008. Vid flera tillfällen sjönk då Stockholmsbörsen med mellan 6 och 7 procent. Finanskrisen innebar att börsen på kort tid tappade runt hälften av sitt värde.

Den svarta måndagen

Nedgången över tid var än mer kraftig i samband med IT-bubblan och dess krasch i början av 2000-talet. På mindre än tre år sjönk börsen med cirka 70 procent. Det dröjde ända till 2007 innan börsen återhämtat sig. Efter finanskrisens kraftiga börsnedgång 2008 dröjde det fem år innan den åter stod på samma nivå som den gjorde innan.

Historiens största börsfall i modern tid var 19 oktober 1987. Dagen kallas forfarande den svarta måndagen. I New York sjönk Dow Jones-index med 22,6 procent.

I Stockholm föll börsen med cirka 6 procent samma dag och 8 procent dagen efter. Tio dagar senare rasade Stockholmsbörsen med drygt 9 procent. På cirka två veckor raderades närmare 40 procent av Stockholmsbörsens värde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.