Martin Andersson, FI:s generaldirektör Foto: Scanpix

Finansinspektionen hotar med amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

Tvångsamorteringar på svenska bolån står för dörren om inte utlåningen till hushåll bromsar in, enligt Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson. Hotet visar tydligt på den utökade makt som FI har fått av regeringen.

FI-chefen har mandat att fatta beslutet på egen hand.

– De har i alla fall medel för detta i sin verktygslåda, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M) till TT.

Han förutsätter dock att han skulle informeras i förväg om ett amorteringskrav var på gång, då det skulle innebära en kraftig förändring av nuvarande regler.

Redan i år

Norman tillägger att han ser det som rimligt att FI avvaktar med ett obligatoriskt amorteringskrav för att se om det inte blir önskvärda effekter av redan planerade åtgärder.

FI:s Martin Andersson, som oroas av den höga utlåningstakten till hushållen i sommar, utesluter inte att det kan bli amorteringskrav redan i år.

– Vi kan agera relativt fort med att tala om hur vi vill ha det. Sedan vet vi från när vi gjorde bolånetaket att det tar några månader att genomföra det i praktisk reglering, säger han till journalister.

Kraven skulle hamna ovanpå det redan aviserade förslaget om att banker måste förse nya låntagare med en frivillig amorteringsplan.

Utformningen av ett obligatoriskt krav är komplicerat. Det väntas bara omfatta nya lån och det är inte uteslutet med undantag för arbetslösa, sjuka eller äldre låntagare.

Vill gå längre

Varken Norman eller Andersson anser att ett amorteringskrav förutsätter riksdagsbeslut.

FI har i år höjt riskvikterna på bolån, vilket har trefaldigat kapitalkravet på bankernas bolåneverksamhet. Dessutom finns det sedan hösten 2010 ett bolånetak på 85 procent av bostadens värde, som delvis bromsat hushållens ökade skuldsättning.

Många banker använder på eget initiativ i dagsläget amorteringskrav på den del av bolånen som ligger över 75 procent av bostadens värde. Andersson tror det kan bli aktuellt att gå längre än så.

– Det är sådant vi sitter och räknar på just nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.