FI spår svag prisnedgång av nya lånekrav

Uppdaterad
Publicerad

Det förstärkta amorteringskravet bedöms få en viss dämpning på bostadspriserna, mest i storstäderna. Men den blir inte lika stor som efter det förra kravet 2016, tror Finansinspektionen (FI).

Regeringen vägrar fortsatt ge besked om när det kommer ett beslut om amorteringsförslaget.

FI:s generaldirektör Erik Thedéen tror att ett förstärkt amorteringskrav får en viss dämpning på priserna på bostadsmarknaden: runt en procent, ”något mer” i storstäderna.

Att priserna har dämpats i höst tror Thedéen hänger ihop med att lånenivåerna nu börjar bli så höga att bankerna har börjat säga nej. Ökat nybyggande av bostäder påverkar också.

Inget stort prisfall

I grunden är ekonomin stark.

– Så mycket talar för att det inte behöver bli ett särskilt stort prisfall, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier.

Det är fortfarande oklart hur regeringen ställer sig till FI:s förslag till stärkta amorteringsregler, som i korthet innebär att låntagaren måste amortera ytterligare en procent på skulden om lånet är 4,5 gånger större än inkomsten före skatt.

I förra veckan sade statsminister Stefan Löfven (S) att det skulle komma ett besked den här veckan i frågan om regeringen säger ja eller nej till Finansinspektionens förslag till förstärkt amorteringskrav. Om det blir så är fortsatt oklart. På torsdagen är det regeringsmöte, men finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte svara på om det kommer besked då.

”Blir när det är klart”

– Regeringen kommer när den blir klar att komma med besked, säger Andersson.

Du kan inte svara ja eller nej på den frågan?

– Det blir när det är klart.

FI-cheferna är desto tydligare om behovet av att bromsa utlåningen. De påminner om att aktiebörserna har stigit med 50 procent de senaste fem åren och bostadspriserna med 30 procent de senaste tre åren.

– Det är då viktigt att bygga motståndskraft, säger Erik Thedéen.

Uttalandena gjordes i samband med att myndigheten släppte en ny stabilitetsrapport. Den pekar på att det kan uppstå ett allvarligt läge i det finansiella systemet när räntor stiger, riskpremier ökar och priser på bostäder och aktier faller. De rekordlåga räntorna parat med, på senare tid, en högkonjunktur har medfört att priserna på olika tillgångar har skjutit i höjden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.