Hushållens höga skulder kan leda till en negativ spiral om Sverige hamnar i en lågkonjunktur. Foto: TT

FI vill skärpa amorteringskravet

Uppdaterad
Publicerad

FI:s generaldirektör Erik Thedéen föreslår att den som tar ett stort bostadslån i förhållande till sin inkomst ska behöva amortera mer. Att hushållens skulder ökar mer än inkomsterna är inte hållbart i längden, menar han.

Utvecklingen där hushållens skulder ökar snabbare än inkomsterna utgör en fara för Sveriges ekonomi om vi hamnar i en lågkonjunktur. Därför vill Finansinspektionen att alla som lånar mer än 4,5 gånger sin inkomst före skatt ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet varje år än vad de skulle behövt göra i dag, skriver generaldirektör Erik Thedéen på DN Debatt.

LÄS MER: Fler unga tar bostadslån via föräldrar

Dagens regler säger att den som tar ett lån på över 70 procent av bostadens värde ska amortera två procent av lånet per år.

Gäller nya låntagare

FI:s förslag kommer att gå ut på remiss inom kort och kan komma att införas i början på nästa år. Det skulle dock bara gälla nya låntagare.

LÄS MER: Allt fler mäklare anmäls – bostadsköpare känner sig lurade av fastighetsmäklare

Hushåll som lånat mellan 50 och 70 procent och i dag amorterar 1 procent skulle få amortera 2 procent, om belåningen är mer än 4,5 gånger årsinkomsten före skatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.