”Har aldrig sett något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Vinsterna som bolagen gör på byggfelsförsäkringen är exceptionella, visar SVT:s granskning. Och vad gäller företaget Gar-Bo finns ingen motsvarighet – vinstmarginalen är unik.

Erik Elvers har arbetat med försäkringar i 40 år – de senaste tio på Finansinspektionen.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger han.  Resultaten brukar ligga på mellan fem och tio procent, blir det högre än så bör man reagera.

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Gar-Bo Försäkring AB har ett försäkringstekniskt resultat på 65 procent på byggfelsförsäkringen. Det är ett genomsnitt de senaste tio åren. Det betyder att för varje hundralapp försäkringstagarna betalar in är 65 kronor vinst för Gar-Bo.

– Det tyder på att premierna är för höga och att konkurrensen inte fungerar, säger Erik Elvers.

Peter Wipp är VD för Gar-Bo Försäkringar AB. Han menar att Finansinspektionens siffror är missvisande eftersom försäkringen är tioårig och de första försäkringarna ännu inte löpt ut. Han säger också att bolaget sänkt premierna.

Finansinspektionen har inget mandat att ingripa mot för höga premier. Tidigare fanns den så kallade skälighetsprincipen men den är borttagen sedan flera år. Det enda Finansinspektionen kan göra är att föra statistik och rapportera.

– Men om jag vore konsument och såg hur mycket som betalas in och hur lite som kommer ut skulle jag bli putt, säger Erik Elvers.

Fakta

Fakta: Här är aktörerna

Den svenska marknaden domineras av ett fåtal aktörer. Detfinns fyra försäkringsbolag som ställer ut byggfelsförsäkringar ochfärdigställandeskydd, varav två är de ledande på marknaden.

Det är också dessatvå som är de enda aktörerna som utfärdar färdigställandeskydd i de fall dåbyggnadsarbeten utförs av näringsidkare för konsuments räkning. De tvåsistnämnda bolagen är Gar-Bo försäkring och Försäkrings AB Bostadsgaranti.

AB Bostadsgaranti:

Ägs till lika delar av staten och Sveriges Byggindustrier(byggföretagens bransch- och arbetsgivareorganisation).

Försäkringsaktiebolaget Bostadsgaranti är ett helägtdotterbolag till AB Bostadsgaranti.

Gar-Bo AB:

Startades 1989 av småhusbranschen, men sedan 2009 ägs ingendel av Gar-Bo av denna bransch. Enligt årsredovisningen för 2011 ägs Gar-Bo ägstill 30 procent av ledande befattningshavare i företaget och till 70 procent av externaoberoende ägare.

Försäkringsverksamheten drivs i det helägda dotterbolagetGar-Bo Försäkringar AB.

Koncernen har även andra verksamheter som drivs i andrabolag:

Gar-Bo Besiktning AB – förmedling av besiktningstjänster förslutbesiktning av småhusentreprenader.

Gar-Bo Service AB – Hade ingen verksamhet 2011

KA Småhus AB –Förmedling av konsulttjänster somkontrollansvarig enligt PBL för småhus

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Mer i ämnet