Foto: TT

Regeringen slopar byggfelsförsäkringen

Uppdaterad
Publicerad

Den är känd som försäkringen som aldrig faller ut. Ändå har alla som bygger hus varit tvungna att ha den. Men nu avskaffar regeringen den obligatoriska byggfelsförsäkringen. Därmed blir ett vanligt villabygge omkring 10.000 kronor billigare.

– Den har inte fungerat i praktiken, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) till SVT. Det känns inte längre motiverat att tvinga alla som bygger hus att teckna en dyr försäkring som fungerar dåligt.

I flera reportage har SVT granskat byggfelsförsäkringen och problemen med den. Att drabbade husägare haft mycket svårt att få ut någon ersättning. Att de bolag som hade hand om försäkringen samtidigt gjort stora vinster på den.

Billigare att bygga

Men eftersom det var obligatoriskt att ha försäkringen har problemen kunnat fortsätta. Mer än två miljarder kronor har betalats in till försäkringen sedan 2005 då den blev obligatorisk.

– Nu blir det billigare att bygga, säger Stefan Attefall (KD). Det här är ett led i att förenkla och sänka kostnaderna för att bygga nya hus.

Kostnaderna varierar

Kostnaden för försäkringen varierar. Men för ett genomsnittligt villabygge ligger den på 10.000 kronor, och för ett mindre flerfamiljshus omkring 100.000 kronor. Hyresgäster och bostadsrättsinnehavare har betalat försäkringen via hyresavgiften. De här kostnaderna försvinner nu.

För mindre än ett år sedan kom en statlig utredning fram till att försäkringen borde utvidgas men nu gör bostadsministern alltså helt om. I morgon lämnar regeringen förslaget till lagrådet och enligt regeringens planer ska de nya bestämmelserna gälla från 1 juni i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Mer i ämnet