Foto: SVT

Hård strid gav rätt mot försäkringsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Det tog lång tid och mycket kraft. Men till slut fick Björn Borgström ut pengar på byggfelsförsäkringen.

– Det är tur att jag är pensionär, säger Björn Borgström i Tumba söder om Stockholm. Annars hade jag aldrig haft tid att föra den här kampen.

Han syftar på den konflikt med Gar-Bo Försäkringar AB som upptog större delen av hans tid och tankar i ett och ett halvt år.

Det som började som ett stilla dropp från innertaket och köksfläkten visade sig vara ett felbyggt tak. Men när Björn Borgström anmälde skadan till Gar-Bo nekade de honom ersättning. Skälet var att skadan var ”besiktningsbar”. Den borde alltså ha upptäckts vid slutbesiktningen, menade bolaget. Det var bara det att den besiktningsman som missat felet var utsedd av just Gar-Bo.

– Det är ju fullständigt orimligt att man kan hänvisa till ett sådant villkor när man själv har utsett besiktningsmannen. Men de hävdar fortfarande att besiktningsmannen är helt oberoende av Gar-Bo. Trots att de utsett honom, betalat honom och har haft nytta av att han gjort fel, säger Björn Bergström.

”Gillar inte att bli utnyttjad”

Han är inte ensam om att tvistat mot Gar-Bo, många vittnar om svårigheter att få utpengar på sin försäkring. Samtidigt gör bolaget stora vinster på byggfelsförsäkringen.

Men Björn gav sig inte. Han tog striden till Allmänna Reklamationsnämnden, som gav honom rätt. Därmed fick han ut de 60.000 kronor det kommer att  kosta att lägga om hans felbyggda tak.

Vad kom det sig att du inte gav upp?

– Jag är lite envis och gillar inte att bli lurad eller att man utnyttjar mig. Jag ville ha ett avgörande.

Han tillägger att han hade gott om det som krävs för att få ut på sin byggfelsförsäkring: tid och ork.

Gar-Bo Försäkringar AB säger att man inte kommenterar enskilda försäkringsärenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar byggfelsförsäkringen

Mer i ämnet