Finansinspektionen kom med nya besked i samband med coronapandemin Foto: Hjalmarson Neideman/TT

Finansinspektionen slopar amorteringskravet

Uppdaterad
Publicerad

Bankerna får ge alla bolånetagare under coronakrisen undantag från amorteringsplikten. Undantaget gäller fram till juni i nästa år, enligt ett beslut från Finansinspektionen (FI).

Coronapandemin har skapat en humanitär kris och de åtgärder som gjorts för att minska smittan har lett till stora störningar i svensk och internationell ekonomi, enligt Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen (FI).

– Det får stora effekter på den reala ekonomin och stora effekter på den enskilda ekonomin, alltså ekonomin för enskilda hushåll, säger han.

Coronapandemin

Bankerna får bestämma

Sedan de nya amorteringskraven infördes 2015 är bolånetagare numera bättre rustade och har större marginaler, enligt FI. Men trots att hushållen är mer motståndskraftiga i dag finns de många som har mer ansträngda hushållskassor. Därför ger nu FI möjligheten för banker att erbjuda amorteringsfrihet åt de som ansöker.

– Vi ger nu hushållen möjlighet att spara i ladorna, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier.

Braconier och Thedéen är dock tydliga på dagens pressträff, att det här är upp till bankerna att bestämma i varje enskilt fall och att det är en diskussion som förs mellan banken och hushållen. Men de säger samtidigt att de anser att bankerna bör vara generösa i tillämpningen av undantaget.

Tillfällig åtgärd

Ett medianhushåll amorterar 3200 kronor i månaden, uppskattar FI. I rapporten konstaterar man att nya bolånetagare ökade sin skuldkvot under fjolåret, vilket gjorde att trenden sedan 2013 med sjunkande belåningsgrader bröts. Det nya undantaget är tillfälligt och amorteringskravet kommer att återinföras när svensk ekonomi har återhämtat sig.

FI har redan tidigare vidtagit åtgärder till följd av coronakrisen. Bland annat har FI lösgjort 45 miljarder kronor i kapitalbuffertar i banksystemet, som skulle kunna användas för omkring 900 miljarder kronor i ökad bankutlåning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet