Finansmannen Bill Browder polisanmäler Swedbank för penningtvätt. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Ints Kalnins/Reuters

Finansman polisanmäler Swedbank för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen Bill Browder har lämnat in en polisanmälan riktad mot Swedbank om penningtvätt. I anmälan framkommer att så kallade Magnitskij-pengar även ska ha hamnat på svenska konton i Swedbank.

I höstas anmälde den amerikanske finansmannen Bill Browder banken Nordea till finska myndigheter eftersom han anser att de brustit i sitt arbete med att förhindra penningtvätt. Nu polisanmäler han även Swedbank.

Beskedet kommer efter Uppdrag gransknings och SVT Nyheters avslöjande i februari om att stulna ryska skattemedel slussats genom konton i Swedbank.

Swedbank och penningtvätten

– Vi har identifierat ett stort antal misstänkta transaktioner som går genom olika delar av Swedbank, säger han till SVT Nyheter.

Vad vill du att Swedbank ska göra nu?

– Dels vill jag att de samarbetar med myndigheterna, men jag skulle också uppmuntra dem till att göra det som Danske Bank gjorde, alltså att omedelbart anlita en extern utredningsfirma som kan ta reda på vad som hänt och sedan skriva en offentlig rapport om det.

”Bara en ögonblicksbild”

Bill Browder misstänker samtidigt att de misstänkta transaktioner som han har anmält är långt ifrån allt.

– Det som jag skickat in är bara en liten ögonblicksbild baserad på några få konton. Det finns mycket mer information som kan bli analyserad, säger han.

Det var den 20 februari som Uppdrag Granskning och SVT Nyheter avslöjade att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium. Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Då sa bankens VD Birgitte Bonnesen att hon varit i kontakt med Bill Browder och han, enligt henne, inte skulle göra någon anmälan.

– Det måste vara ett missförstånd. Om vi upptäcker något som vi tror är brottsligt så kommer vi aldrig hålla tillbaka.

”Magnitskij-pengar” till svenska konton

Enligt Bill Browders anmälan, som SVT Nyheter har tagit del av, ska så kallade ”Magnitskij-pengar” som stulits ur den ryska statskassan (totalt 230 miljoner dollar) ha slussats via bland annat Danske Bank och Swedbank i Baltikum. I hans anmälan framgår att pengar även ska ha hamnat på flera svenska konton i Swedbank.

Swedbank kommenterar anmälan i ett mejl till SVT Nyheter:

”Vi ser allvarligt på anklagelserna och vi kommer att samarbeta fullt ut med berörda myndigheter. Vi förstår att Browders anmälningar väcker många frågor, men nu har vi fullt fokus på att möta upp myndigheternas arbete och den granskning banken har tillsatt.”, skriver Anette Ringius på Swedbanks pressavdelning.

Flera utredningar mot Swedbank

Sedan tidigare har den svenska Finansinspektionen (FI) meddelat att de kommer att starta en gemensam utredning av Swedbank tillsammans med sin estniska motsvarighet. Även den lettiska finansinspektionen och litauiska centralbanken erbjuds delta i utredningen.

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel framkom att den Bill Browder var den som förde fram penningtvättskandalen inom Danske Bank i ljuset. Detta var fel. Berglingske var den tidning som förde fram skandalen i ljuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet