Finansmannen: Kryptovalutor kommer bli värdelösa

Publicerad

Bitcoin och andra kryptovalutor kommer bli värdelösa. Det vi ser nu är en bubbla och när den spricker kommer det sluta med tårar och stora förluster för de privatpersoner som spekulerat i krypto. Den domen kommer från en av näringslivets tungviktare, finansmannen Christer Gardell.

En tung profil från näringslivet som inte tror på kryptovalutor är finansmannen Christer Gardell, grundare av investmentfonden Cevian Capital.

– Jag tycker att det ser ut som en klassisk bubbla. Det är någonting som inte är finansiellt underbyggt. Andra tillgångar brukar vara användbara, men jag ser heller ingen användbarhet med detta, säger han till SVT Nyheter.

Allt fler har fått upp ögonen för den så kallade blockkedjetekniken och de senaste åren har värdet på bitcoin och andra kryptovalutor ökat kraftigt.

Toppen nåddes för några veckor sedan och de senaste veckorna har kryptopriserna rasat kraftigt. Christer Gardell menar att det är en sprickande bubbla som vi nu ner.

– Jag tror inte på kryptovalutor. Jag tror att det är en bubbla och jag tror att den här bubblan kommer att brista och att kryptovalutorna om några år kommer vara värda noll.

”Det slutat i tårar”

Christer Gardell kallar krypto för ”en tulpanlök” (med hänvisning till spekulationsbubblan i Amsterdam på 1600-talet) och jämför även med IT-bubblan kring millennieskiftet.

– Det slutar som det alltid gör i en bubbla. Det slutar i tårar. Och jag tror att det här fenomenet kommer försvinna. Om vi kommer in i en miljö med stigande räntor och lite mer inflation tror jag kryptovalutorna kommer att spolas bort. Och de som kommer drabbas hårt här är vanliga människor.

Många menar att krypto är framtiden och att detta är början på något större. Vad säger du till dem?

– Jag tror inte på dem.

Du ser inte en risk att du inte fattar det här och missar grejen?

– Nej, men man ska aldrig underskatta den enorma dynamik som finns när man börjar spekulera kring någonting. Det finns många intressenter runt kryptovalutor som tjänar mycket pengar och som har incitament att blåsa upp en sådan här bubbla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.