Foto: TT arkiv

Finansministern om bostadsmarknaden: Självklart finns det risk

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen riktar i dag kritik mot de skenande svenska bostadspriserna och svenskarnas växande skuldberg. Så här svarar finansminister Magdalena Andersson (S):

– Självklart finns det risk för en priskorrigering på bostadsmarknaden och därför är det viktigt att människor nu använder det låga ränteläget åt att amortera på sina lån – inte till att ta nya lån, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

Bakgrunden är den rapport som EU-kommissionen i dag släppte som pekar på riskerna att de skenande bostadspriserna och svenskarnas höga skuldsättning utgör ett hot mot landets ekonomi.

LÄS MER: Så vill EU stoppa svenska bostadsbubblan

”Turbulent korrigering”

”Stigande huspriser från en redan övervärderad nivå i kombination med att hushållen blir allt mer skuldsatta utgör en risk för en turbulent korrigering”, står det i kommissionens rapport.

Översatt från EU-språk betyder det att de skenande bostadspriserna i Sverige blåst upp en bubbla som, om den skulle spricka, hotar landets ekonomi.

-  Vi har sett en liknande övervärdering i länder som Danmark, Irland och Spanien, men där har det kommit en korrigering då priserna gått ned. Det unika med Sverige är att det inte skett någon prisnedgång alls på närmare tjugo år, säger Katarina Areskoug Mascarenhas på EU-kommissionen till SVT Nyheter.

Avfärdar fastighetsskatt

Men kommissionens förslag för att bromsa prisutvecklingen, bland annat genom fastighetsskatt, ger finansministern inte mycket för.

– Jag har varit tydlig med att det inte är aktuellt att återinföra fastighetsskatten. Den var djupt impopulär och avskaffades på goda grunder, säger Magdalena Andersson

Enligt finansministern har man fört diskussioner om ränteavdragen i samband med de politiska bostadssamtalen, utan att nå inte fram till någon överenskommelse.

Centerpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet och regeringspartnern Miljöpartiet liksom Sverigedemokraterna har alla talat om minskade ränteavdrag som ett sätt att bromsa prisrallyt på bostäder. Socialdemokraterna och Moderaterna har spjärnat emot.

Att röra ränteavdragen ligger långt ned på finansministerns åtgärdslista, eftersom det skulle slå direkt mot människor som redan tagit lån till andra villkor.

Hoppas på andra åtgärder

Finansministern hoppas att de åtgärder som redan är på plats, eller snart kommer vara det, är tillräckliga för att bromsa prisuppgången på bostäder. Det handlar om amorteringskraven och Finansinspektionens utökade mandat att på egen hand föreslå åtgärder.

– Vi följer utvecklingen noga och ingen ansvarsfull politiker kan säga att det aldrig kommer ett läge där man måste röra ränteavdragen. Men det är inget man gör lättvindigt, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.