Finansminister Elisabeth Svantesson (M) håller pressträff om Sveriges ekonomiska läge. Foto: Adam Ihlse

Finansministern Elisabeth Svantesson (M): ”Lågkonjunkturen blir mer utdragen”

Publicerad

Lågkonjunkturen blir mer utdragen än väntat. Det slår finansminister Elisabeth Svantesson (M) fast i regeringens senaste prognos för den ekonomiska utvecklingen.

– Det är högsommarvärme, men i svensk ekonomi är det fortsatt ganska kyligt.

Inflationen är svårare att få ner än väntat och lågkonjunkturen bedöms därför bli mer utdragen och försvaga statens finanser både 2024 och 2025, enligt prognosen.

– Inflationen är alldeles för hög, den är också roten till alla ekonomiska problem vi ser, säger Elisabeth Svantesson under en pressträff.

Regeringen spår att inflationen, enligt måttet KPI, blir i snitt 8,6 procent i år, jämfört med 8,8 procent i prognosen från april. Under 2024 bedömer regeringen att inflationen landar på 3,6 procent, tidigare prognos låg på samma nivå.

– Vi har inte haft den här situationen på 30 år. Inflationen gör oss fattigare, den är löntagarnas värsta fiende. Vi ser att den kommer att gå ner men det är mer trögrörligt.

Samtidigt höjer regeringen sin prognos för svensk BNP för 2023 från minus 1,0 procent till minus 0,4 procent. Nästa år räknar regeringen med att ekonomin växer med 0,8 procent, i den tidigare prognosen från april var siffran 1,2 procent.

– Trots de positiva ljusglimtarna vi förväntas oss att tillväxten faller, prognosen idag är att det här skjuts fram, både konjunkturläget och nedgången av inflationen. Det som överraskar är att vi har en stark arbetsmarknad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.