Byråerna Mannheimer Swartling, Deloitte och EY har skapat nya upplägg för att gå runt de nya reglerna och försöka hålla skatten nere. Foto: TT

Finansministern om skattetrixandet: Djupt upprörande

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) reagerar starkt på SVT:s avslöjande att revisions- och advokatbyårer konstruerat helt nya ägarupplägg för att delägarna ska ha kvar möjlighet att slippa betala tjänsteinkomstskatt.

– Jag tycker det är djupt upprörande att de här advokaterna och revisionsbyråerna lägger så mycket tid och kraft på att försöka hitta kryphål i lagstiftningen. De borde använda sin tid och kraft bättre, säger finansminister Magdalena Andersson till SVT.

– Framför allt tycker jag man ska titta sig själv i spegeln och fråga sig: Kan jag som advokat och revisor stå för det här, är det här ett bra sätt att arbeta på?

Revisorernas nya skatteupplägg

Överutnyttjade reglerna

Det var den 1 januari 2014 som den förra regeringen skärpte de så kallade fåmansbolagsreglerna sedan advokater, revisorer och konsulter enligt dåvarande finansminister Anders Borg (M) kraftigt överutnyttjat reglerna och sänkt sin skatt på vanliga löneinkomster från 58 procent till 20 procent. Det kunde de göra genom att bli delägare i den advokat- eller revisionsbyrå där de jobbade och ta ut sin lön som aktieutdelning i stället.

Regelskärpningen innebär att det krävdes en ägarandel på minst fyra procent av företaget för att få den förmånliga beskattningen. De advokater och revisorer som äger mindre än så ska betala tjänsteinkomstskatt, cirka 58 procent, i stället.

Men nu har alltså många av dem konstruerat olika upplägg för att klara sig undan detta. Hundratals ägarbolag har bildats så att den som väntar med att plocka ut utdelningen till fem år efter pension får lägre skatt. Det finns också exempel på att verksamheten delats i flera mindre bolag för att helt slippa undan de skärpta reglerna.

Ytterligare lagskärpning

Skatteverket kommer att granska uppläggen i år, men säger till SVT att det mesta talar för att de är lagliga. Nu planerar den sittande regeringen en ytterligare skärpning av lagen.

– Från regeringens sida har vi fått indikationer på att det kan finnas kringgående av reglerna, och därför har vi redan tillsatt en utredning som arbetar för fullt med att se över fåmansbolagsreglerna för att täppa till eventuella möjligheter till skatteundandragande som finns, säger Magdalena Andersson(S).

Men Anders Borg har ju skärpt reglerna och tydligen inte lyckats fullt ut, vad kan du göra som han inte kom på?

– Det handlar om att ta ytterligare steg.  Det gjordes en reform och den stödde vi från socialdemokraternas sida. Nu handlar det om att, när man försöker hitta nya kryphål, täppa till dem, säger Magdalena Andersson.

M instämmer i kritiken

Även Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman riktar hård kritik mot att flera stora revisors- och advokatbyråer fortsätter att trixa med skatten och kräver att finansministern agerar omedelbart.

– Finansministern behöver ju agera nu, det går inte att invänta en utredning som kan göra att det tar flera år innan de här aggressiva skatteuppläggen stoppas. Revisionsbranschen har ett stort ansvar för hur regler följs och därför är det inte acceptabelt att de utnyttjar regelverket på ett sätt som det inte är tänkt, säger Niklas Wykman (M).

Först nästa år kan de nya, skärpta reglerna vara verklighet. Dessutom medger finansministern att det kan vara är svårt att lagstifta bort alla möjligheter till oönskad skatteplanering. Hon menar att näringslivet har ett eget ansvar.

– Jag tycker att näringslivet ska fundera över om man kan stå för den här typen av agerande. Är det rätt och riktigt, hur ska vi kunna finansiera lärarna, sjuksköterskorna och läkarna som ska ta hand om även de här advokaterna och revisorerna när de blir gamla?

Försvarar upplägget

Anne Ramberg, advokatsamfundets generalsekreterare tycker att kritiken mot skatteuppläggen är obefogad.

– Det är inte något som helst klandervärt. Så länge som man tillämpar gällande regelverk. Och då är det på det viset att artister, advokater, ingenjörer och cykelhandlare i alla år kunnat driva sin verksamhet genom egna bolag, säger Anne Ramberg.

Skulle du själv kunna tänka dig att äga en andel i en stor advokatbyrå via ett bolag?

– Ja absolut. Fullständigt självklart.

Även Dan Brännström, generalsekreterare för revisorernas branschorganisation FAR är oförstående till att skatteuppläggen kritiseras.

– Att äga genom eget bolag är också en möjlighet som revisorslagen anvisar. Vi var tydliga med att de nya reglerna skulle skapa bekymmer för många stora byråer. Det är en orättvis beskattning för samma jobb där man skiljer på om den görs i en liten byrå eller i en stor byrå. 

Vad finns det för särskilda etiska krav på en revisors näringsverksamhet ?

– Den måste vara helt lagenlig och transparant. Och inget som man ska försöka dölja eller hymla på något sätt. Jag tycker inte att det är bra om man ska skämmas för sin utdelning eller ersättning, säger Dan Brännström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Revisorernas nya skatteupplägg

Mer i ämnet