Finansministern: ”Sverige har en påfrestande tid framför sig”

Uppdaterad
Publicerad

I mars månad har drygt 18 000 personer i Sverige varslats om uppsägning till följd av coronapandemin. Sverige har nu en påfrestande tid framför sig, menar finansminister Magdalena Andersson (S).

– Vi kan inte rädda alla jobb och alla företag. Men vi kan lindra virusets ekonomiska konsekvenser så långt det går, säger hon.

Till följd av coronavirusets spridning har flera länder infört begränsningar – bland annat har italienska regeringen stoppat all produktion som inte är helt nödvändig, något som finansminister Magdalena Andersson tror kommer få stora ekonomiska konsekvenser för Sverige.

– Sverige har nu en påfrestande tid framför sig ekonomiskt, säger hon under en pressträff.

Coronapandemin

– Vi har en efterfrågechock och en utbudschock samtidigt. Den allmänna osäkerheten påverkar personers och företags vilja att spendera. Samtidigt har vi ett minskat arbetsutbud, på grund av nedstängningar och att man är hemma.

”Väldigt allvarligt läge”

Tidigare under måndagen berättade Arbetsförmedlingen att drygt 18 000 personer varslats om uppsägning i mars – varav drygt 13 000 varslats under den senaste veckan.

– Det är ett av det största varsel vi sett i modern historia. Det är ett väldigt allvarligt läge, säger Magdalena Andersson.

Hon berättar att mycket stora belopp av skattebetalarnas pengar nu har ställts till förfogande.

– Staten tar till exempel på sig stora utgifter som slopad karrensdag. Det har vi gjort för att dämpa och linda krisen. Det har vi råd med.

”Kan lindra virusets ekonomiska konsekvenser”

Hon räknar med att krisen kommer ha en stor påverkan på Sveriges ekonomi – och vill flagga för att inte alla jobb kan räddas.

– Jag vill vara ärlig och säga att, hur mycket åtgärder vi än tar till, kommer vi inte kunna rädda alla jobb eller företag. Men vi kan lindra virusets ekonomiska konsekvenser så långt det går, avslutar Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet