Räntetak – Finlands lösning på sms-lånen

Uppdaterad
Publicerad

I vårt grannland i öst satte staten stopp på rekordräntorna – och begränsade räntan på sms-lån till max 51 procent.

Den första juni infördes ett räntetak på sms-lån i Finland, för att minska problemet med att många hamnat i skuldfällan av att allt för lätt kunna ta dyra lån.

Tidigare kunde sms-lånen i Finland ha en effektiv ränta på hela tusen procent – efter lagändringen sattes ett tak på 51 procent, eller 50 procent plus referensräntan, på lån under 2.000 euro.

Låneföretag försvunnit

En konsekvens av lagändringen har varit att majoriteten av alla sms-låneföretag försvunnit. Förut fanns 81 snabblåneföretag i Finland – i dag finns bara 16 stycken kvar.

Ett av dem är Ferratum. De välkomnade räntetaket.

– För vår del har lagändringen varit bra, konkurrensen har minskat. De större och mer resursstarka företagen har hållit sig kvar på marknaden, säger Saku Timonen, regionchef på Ferratum, till SVT.

En risk med räntetaket som framförts av finska ekonomer är att vissa tar större sms-lån, något som ökar risken för överskuldsättning. Det finns ingen övre gräns för sms-ån. Finnarnas genomsnittliga lånesumma är 300 euro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet