Foto: TT/Privat

”Förbjud sms-lånen helt”

Uppdaterad
Publicerad

Det räcker inte med ett räntetak, förbjud sms-lånen helt. Det tycker Fredrik Zels som själv lånade tiotusentals kronor via sms.

– De som lånar ut pengar via sms tjänar pengar på folks misär, för det ska gå långt innan man väljer att ta sms-lån, säger han.

Trots att han hade en lön på mellan 20.000-25.000 kronor började han ta sms-lån för att finansiera ett spelmissbruk.

– Jag spelade internetpoker och när mina pengar började ta slut började jag ta sms-lån. Det ena lånet följde det andra och till slut hade jag över 30.000 kronor i bara sms-lån. Då var det jävligt tungt.

När det var som värst hade han lån hos sex eller sju olika låneföretag. Med hjälp av en vän tog han sig ur sitt missbruk och säger i dag att sms-låneformen är farlig, och att han inte tycker så bara för att han har haft ett missbruk.

– Varför kan man inte bara ta ett vanligt banklån istället? I dag är det lättare att ta ett sms-lån. Man slipper gå till en bank och fylla i papper.

Finansmarknadsminister Per Bolund vill utreda om att införa ett tak för räntor på sms-lån, men Fredrik Zels tycker att den låneformen ska förbjudas helt och hållet.

Han har i dag betalat av alla sina skulder till låneföretagen och ser inget positivt över huvud taget med den låneformen.

– Jag kommer aldrig mer försätta mig i en sådan situation där jag blir tvungen att ta sms-lån. De har tjänat tillräckligt med pengar på mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet