Foto: Grafik: Eva Eliasson, SVT

Fler Johan än kvinnor styr börsbolagen

Publicerad

14 av landets 251 börsbolag har en kvinnlig vd. Trots att antalet är rekordhögt så finns det fler som heter Johan än vad det finns kvinnliga vd:ar.

51 år, utbildad civilekonom med examen från Handelshögskolan i Stockholm. Så ser börsbolagens vanligaste vd ut. Det visar den årliga Allbright-rapporten som presenterades i dag.

Näst vanligaste vd:n heter Anders och har en examen från Chalmers Tekniska högskola eller Kungliga Tekniska Högskolan.

Kvinnligt jubelår

Trots alla Johan och Anders på vd-posterna så är 2013 ett rekordår för kvinnorna. Ett beskedligt rekord med tanke på att bara 14 av totalt 251 svenska börsbolag har en kvinnlig vd. 2012 styrdes dock bara nio av bolagen av en kvinna, 2011 var det sju.

Vanligaste vd-namnet bland kvinnor är Eva och Mia, av dem hittar man två av varje i bolagen.

Vart tredje bolag, 86 stycken, har inte en enda kvinna i ledningsgruppen och hamnar därmed på Allbrights ”Svarta lista”. Förra året saknade 100 bolag helt kvinnor i ledningsgrupperna. På listan syns flera kända storbolag som Stora Enso, SkiStar och Swedish Match.

Sammanlagt finns 1.487 män och 323 kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper. Andelen kvinnor i ledningsgrupperna har legat på mellan 10 och 15 procent de senaste tio åren. Men att andelen har ökat i år beror inte på att det har blivit fler kvinnor i ledningsgrupperna, utan färre män. Ledningsgrupperna har alltså i snitt blivit mindre jämfört med förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer