”Folkrättsbrott och börsjätte – kombinationen är surrealistisk”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I Glasgow målar Sverige just nu upp sig som ett föregångsland på klimattoppmötet. Samtidigt här hemma åtalas ledningen för en av jättarna på Stockholmsbörsen för medhjälp till grovt folkrättsbrott när de borrat efter olja.

Kristina Lagerström

Granskande reporter

Börsjätten har alltså hittat olja i Afrika, fått militären att jaga bort folket för att kunna pumpa upp den, och tagit in landets (Sveriges alltså) blivande utrikesminister i styrelsen under tiden.

Förundersökningen har pågått i elva år. Brotten som åtalet gäller utspelades i Sudan för tjugo år sedan. Bolaget hette Lundin Oil. Verksamheten i Sudan flyttades senare över till Lundin Petroleum som bytt namn till Lundin Energy. Storägaren och ordföranden Ian Lundin delgavs misstanke för fem år sedan och är nu en av de åtalade.

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

Den blivande utrikesministern i styrelsen hette Carl Bildt. Han ägde fortfarande aktier i Lundin Petroleum efter att han utsetts till utrikesminister i Sverige. Carli Bildt förhördes under nästan fem timmar, enligt förundersökningsprotokollet.

Beskrev bolaget som god kraft

Under tiden har Ian Lundin försökt få förundersökningen nedlagd med hänvisning till sina mänskliga rättigheter, vilket avslogs av tingsrätt och hovrätt. Högsta Domstolen nekade prövning.

Vad ska man säga, det hela känns minst sagt surrealistiskt.

När jag träffade Ian Lundin på Lundin Petroleums årsstämma på Grand Hotel i Stockholm 2017 som nybliven misstänkt brottsling beskrev han bolaget som en god kraft i Sudan, sa att de hade hjälpt folket att utveckla sin egen ekonomi och förespråkat fred. Brottsanklagelserna var grundlösa.

Förnekar fortfarande brott

Nu när åtalet kommer förnekar Ian Lundin och bolagets dåvarande vd Alex Schneiter fortfarande brott.

Jag vet inte om de kommer fällas, eller om de är skyldiga över huvud taget.

Men att det här händer i ett bolag på Stockholmsbörsens storbolagslista, med ett börsvärde större än Skanska eller SKF, är minst sagt anmärkningsvärt. Ian Lundin har också meddelat att han avgår som ordförande i Lundin Energy på grund av åtalet. Däremot stannar både han och Alex Schneiter kvar i styrelsen som ledamöter.

Börskursen har fördubblats

Och vad som nästan känns ännu mer anmärkningsvärt är att börskursen har fördubblats sedan ledningen blev brottsmisstänkt.

Jag frågade en gammal dam som jag träffade på nämnda bolagsstämma om hon inte tänkte sälja aktierna nu när ledningen misstänktes för inblandning i folkrättsbrott. Hon svarade då att hon nyss varit på SCA:s bolagsstämma, där ledningen utreddes för lyxiga jaktresor, och menade att ska man sälja om ledningen är brottsmisstänkt har man ju snart inga aktier kvar.

Och sanningen är nog, som många gånger annars i denna värld, att olja är värd pengar, och så länge olja efterfrågas och behövs går det att tjäna pengar på den, och det är det som räknas.

Rekordhög produktion – rekordhögt resultat

Lundin Energy har tjänat nästan 20 miljarder kronor hittills i år. Högre olje- och gaspriser bidrog till rekordhög produktion och rekordhögt resultat det tredje kvartalet enligt den senaste delårsrapporten.

I åtalet yrkar åklagaren på att de 1,4 miljarder kronor som Lundin beräknas ha tjänat på oljan i Sudan förverkas. Trots det säger ledningen idag att de inte räknar med att dagens åtalsbeslut kommer påverka Lundin Energys resultat.

Men i ett avseende ligger de långt före gänget i Glasgow. Medan förhandlarna på klimattoppmötet tydligen först nu, efter nästan trettio års förhandlingar – kanske – får med i avtalstexten att ”fossila bränslen” ska bort, så förstod Lundin redan i januari 2020 vikten av att få bort ”fossila bränslen”. Ur namnet alltså. Lundin Petroleum blev då Lundin Energy.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

Mer i ämnet