Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter om väntan på Ian Lundins ankomst till tingsrätten.

Den största rättegången i svensk historia har inletts

Uppdaterad
Publicerad

Tio år och 80 000 sidor senare är förundersökningen klar. På tisdagen inleddes rättegången mot de svenska topparna i Lundin Oil som anklagas för att ha hjälpt till med att rensa bort befolkningen från oljefälten i Sudan.

– Det är tydligt från deras sida att man är i en allvarligsituation, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

Åtalet mot de tidigare företrädarna, Ian Lundin och Alex Schneiter, är resultatet av en förundersökning som pågått i nästan elva år. Nu står de båda åtalade för medhjälp till folkrättsbrott.

Men historien om bolagets verksamhet i Sudan sträcker sig två decennier bakåt i tiden. Bakgrunden är att företaget mellan 1997 och 2003 letade olja i Sudan som samtidigt skakades av ett decennielångt inbördeskrig. 

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

Stora delar av befolkningen var emot verksamheten, så Sudans regering lejde milisgrupper för att ta kontroll över områden som var intressanta för bolaget. Resultatet blev våldsamma strider mot lokalbefolkning där 160 000 människor tvingades bort och 12 000 dog.

Åtalade ska höras 2024

På tisdagen inleddes huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt mot de två företrädarna som båda nekar till brott. Det är den största rättegången i svensk historia.

Förhandlingen kommer att pågå i cirka två och ett halvt år och avslutas först under början av 2026.

– Det säger en hel del om hur omfattande den här utredningen är när man tänker på att de här huvudmisstänkta inte ska höras förrän inovember nästa år. Det är en hisnande tanke, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg som bevakade första rättegångsdagen.

Ian Lundin: Vaga anklagelser

Den inledande dagen bestod av att åklagaren gick igenom gärningsbeskrivningen i punktform. Därefter fick försvaret ge sin bild av rättegången. Ian Lundin gjorde ett kort uttalande till journalisterna på plats innan huvudförhandlingen startade.

– De anklagelser som riktas mot oss är fullständigt ogrundade och de är dessutom väldigt vaga. Sudan har genomlidit interna konflikter i många år, men vi har aldrig varit inblandade, sa han.

Enligt Stefan Åsberg är det tydligt att de befinner sig i en allvarlig situation.

– Det är oerhört allvarliga anklagelser, säger han.

Se SVT Nyheters hela sändning efter den första rättegångsdagen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

Mer i ämnet