Nu inleds rättegången mot Lundin Oil-topparna

Uppdaterad
Publicerad

Efter en förundersökning som pågick i över tio år och som landade på 80 000 sidor är det nu dags för rättegången mot Lundin Oil-topparna Ian Lundin och Alex Schneiter. De båda står åtalade för folkrättsbrott och om de döms väntar näringsförbud samt dryga böter. 

Enligt åklagaren ska de två företrädarna för Lundin Oil (numera Orrön Energy), den dåvarande styrelseordförande Ian Lundin och den tidigare vd:n Alex Schneiter, dömas för medhjälp till grovt folkrättsbrott. 

Bakgrunden är att företaget mellan 1997 och 2003 letade olja i Sudan, ett land som samtidigt skakades av ett inbördeskrig.

– Det kommer att vara en väldigt lång rättegång, men vi ser fram emot att försvara oss i domstol, säger Ian Lundin till pressupbådet som samlats vid Stockholms tingsrätt.

Fördrevs från sina hem

Den sudanesiska regeringen ska ha lett milisgrupper som skulle ta kontroll över områden som var intressanta för oljebolaget. Något som ledde till våldsamheter.

Enligt människorättsgrupper ska 160 000 människor fördrivits från sina hem och runt 12 000 människor dödats i stridigheterna.

– Sudan har plågats av interna konflikter under många, många år, men vi har aldrig haft något att göra med den här konflikten. Tvärtom har vi varit en god kraft i området och företaget har alltid hållit sig till högsta möjliga etiska standard, säger Ian Lundin utanför Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Miljardböter

Förundersökningen inleddes redan 2010, och har alltså pågått i nästan 15 år. Åtalet mot de två kom i november 2021 och på tisdag 5 september inleds rättegången i Stockholms tingsrätt. Både Ian Lundin och Alex Schneiter nekar till brott. 

Förhandlingen kommer att pågå i Stockholms tingsrätt i cirka två och ett halvt år och avslutas först under början av 2026. De åtalade kommer att höras under 2024. 

Om de döms riskerar båda näringsförbud i tio år och åklagaren anser även att 2,4 miljarder kronor ska förverkas från bolaget. Detta då bolaget “på grund av brott begånget i näringsverksamhet erhållit ekonomiska fördelar”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.