Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, har åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. Enligt SVT:s Afrikakorrespondent kan det ses som en upprättelse för invånare i landet. Foto: TT/SVT

HD avvisar Lundin Oils ansökan om rättsprövning

Uppdaterad
Publicerad

Svensk domstol har rätt att pröva åtalet mot Lundintoppen Alex Schneiter, konstaterar Högsta domstolen i en dom. Lundin Oil-toppen åtalades förra året för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan 1999-2003.

Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, åtalades tillsammans med bolagets tidigare styrelseordförande Ian Lundin i november förra året som misstänkt för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan under åren 1999–2003.

Alex Schneiter är varken svensk medborgare eller bosatt i Sverige, varför hans försvarare ansett att åtalet ska avvisas då de hävdat att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom.

Tidigare har försvarets begäran fått avslag både i tings- och hovrätt. HD beslutade i juni i år att bevilja prövningstillstånd i frågan.

Både Alex Schneiter och Ian Lundin nekar till brott.

Se SVT:s sändning där Mark Klamberg, professor i folkrätt, och SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås kommenterar domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.