Knut Kainz Rognerud har gjort kvällens program. Foto: SVT

”För 20 år sedan var det självklart att betala av hela sitt lån”

Uppdaterad
Publicerad

3 frågor till Knut Kainz Rognerud, ekonomireporter.

1. Hur tuffa är de här nya reglerna?

– Det kommer helt klart bli svettigare för unga nylåntagare. Samtidigt ska man komma ihåg att detta med amorteringsfrihet är något relativt nytt i Sverige och unikt i Europa. För 20 år sedan var det självklart att betala av hela sitt lån på 30-40 år. Med dagens regler behöver man inte betala tillbaka mer än halva lånet.

2. Hur påverkas bostadspriserna?

– Det är omöjligt att säga säkert om framtidens priser. Men, det har sannolikt en viss dämpande effekt. Samtidigt ska man komma ihåg att internationella organisationer som IMF har varnat för att den svenska bostadsmarknaden är övervärderad med upp till 40 procent. Enligt finansmarknadsminstern kan det nya kravet påverka priserna med en eller ett par procent.

3. Kan det komma fler åtgärder?

– Det är sannolikt. Finansmarknadsministern öppnade i dag till exempel för att ta bort det omdiskuterade ränteavdraget. Något som finansministern hittills varit tveksam till. Om lånefesten fortsätter är det inte omöjligt att även amorteringskraven skärps ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer