Stockholms Handelskammares chefekonom Andreas Hatzigeorgiou

Amorteringarna kommer att slå hårt mot stockholmarna menar handelskammaren

Uppdaterad
Publicerad

Idag förklarade regeringen att de kommer att skärpa amorteringskraven, det kommer slå hårt mot stockholmarna menar Stockholms handelskammare.

– Det riskerar att göra mer skada än nytta. Jag befarar att detta kommer att sänka rörligheten på bostadsmarknaden ytterligare. Vi vet heller inte hur det tidigare införda amorteringskravet påverkat marknaden, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på handelskammaren.

De nya amorteringsreglerna innebär i korthet att låntagaren måste amortera ytterligare en procent på skulden om lånet är 4,5 gånger större än inkomsten före skatt. Kraven väntas införas i mars nästa år.

Påverkar Stockholm mest

– För Stockholm har det allra störst inverkan och riskerar att påverka uppemot vart tredje hushåll, säger Andreas Hatzigeorgiou, och fortsätter:

– Det höjer ribban ännu mer för den som vill flytta till Stockholm, det försvårar inträdet på bostadsmarknaden för unga och försämrar företagens möjligheter att rekrytera och växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.