Förändringar i skatten slår ojämnt över landet

Uppdaterad
Publicerad

Flera skattesänkningar genom åren har gynnat invånarna i vissa delar av i landet klart mer än andra. Nu menar en del att skattepolitiken bidrar till vidgade klyftor mellan stad och landsbygd i Sverige.

– Vi behöver beskatta de som har de högsta inkomsterna, säger Sandro Scocco, chefekonom på den vänsterorienterade tankesmedjan Arena Idé.

SCB har på SVT:s uppdrag undersökt hur de senare årens skatteförändringar fördelat sig över invånarna i landets kommuner. Det visar sig att vissa skatteförändringar gynnat vissa delar av landet klart mer än i andra. Detta är särskilt tydligt när det gäller förändringar för fastigheter och förmögenheter och borttagandet av värnskatten.

I dessa fall är kommuninvånare kring landets storstäder särskilt stora vinnare, medan kommuninvånare i glesbygdsområden i främst inre Norrland och västra och centrala Svealand gynnats mindre.

Sverige möts: Skatterna

Jobbskatteavdraget mer jämnt

Sandro Scocco, chefekonom på den vänsterorienterade tankesmedjan Arena Idé, menar att skattepolitiken har bidragit till vidgade regionala klyftor.

– Vi har genom de senaste decennierna sett skattesänkningar på höga inkomster och kapital och vi vet var de som har höga inkomster och höga inkomster på kapital bor någonstans. Dessa individer har fått en väldig förstärkning av sina inkomster, säger Sandro Scocco.

Jobbskatteavdragets effekter har fördelat sig jämnare över landet. Dessa förändringar har gynnat kommuner med stor andel medelinkomsttagare och har därför en bredare spridning. Nästa år införs även en skattereduktion på 137 kronor i månaden för glesbygdsbor i norra och västra Sverige. Alla håller inte heller med om att höginkomsttagare har varit särskilt gynnade av de senaste årens skatteförändringar.

”Högre skatt på högre inkomster”

– Om du tar de sociala avgifterna och den höga synliga skatten på arbete så blir den betydligt högre på höga inkomster. Däremot stämmer det att minskade skatter på fastigheter och liknande tillgångar har lett till förmögenhetsökningar för de som är förmögna, säger Magnus Henrekson, vd för Institutet för Näringslivsforskning.

Sandro Scocco menar däremot att det är nödvändigt att tänka om i skattepolitiken:

– Jag tror att vi behöver beskatta de som har de högsta inkomsterna och de som har störst kapital mer för att omfördela resurser över landet.

Finns risker

Magnus Henrekson varnar istället för att beskattning av förmögenheter och höga inkomster i själva verket kan få motsatt effekt. 

– Om det är i storstäderna de högproduktiva framtidsjobben finns och man lägger sordin på dessa genom att beskatta dem för mycket, då riskerar människor att välja bort sådana jobb. Då får vi ju ändå mindre resurser i framtiden, säger Magnus Henrekson.

Så gjorde vi undersökningen

Statistiska centralbyrån, SCB, har på SVT:s uppdrag beräknat regionala effekter av de större skattesänkningar som riktats till hushållen de senaste åren, och även de som finns med i statens budget för 2020. Syftet har varit att få en bild av i vilka kommuner i Sverige de personer bor som gynnats mest respektive minst av skattesänkningarna. 

De skatteförändringar som SCB beräknat effekterna av är:

  • Borttagandet av förmögenhetsskatt 
  • Borttagandet av fastighetsskatt 
  • Borttagandet av värnskatt 
  • Jobbskatteavdragen 
  • Höjning av brytpunkten för statlig skatt  

Urvalet av skatter har skett med stöd från Skatteverket. Det är större skatteförändringar som påverkar hushållen och påverkar utan att det ställs några särskilda krav. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Skatterna

Mer i ämnet