Foto: TT arkiv

Ekonomens forskning kan få stor betydelse för framtidens svenska pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Varför är det så lätt att falla offer för tillfälliga frestelser och gå miste om det som är bäst på längre sikt? Det är frågor som besvarats med hjälp av ekonomipristagare Richard H Thalers forskning. Den kan få stor betydelse för framtidens svenska pensionärer.

Anna Sandberg forskar i nationalekonomi och berättar att det faktiskt var en av Richard H Thalers böcker som en gång i tiden fick henne att välja ämnet. Hon menar att Thalers forskning haft stor praktiskt betydelse, bland annat för hur premiepensionssystemet bör konstrueras.

Pensionpaniken förklarad

– Bland annat har han kunnat visa att en människa som har väldigt många alternativ att välja på riskerar att drabbas av panik, bli jätteförvirrad och därför inte välja någonting alls. Då blir det det oerhört viktigt att man konstruerar pensionsystemet så att icke-väljares pension placeras på ett klokt sätt, säger Anna Sandberg.

– Dessutom att det kanske klokare att bara ha fem olika fonder att välja bland i stället för 900.

Tidigare i höstas riktade Richard H Thaler kritik mot det svenska ppm-systemet. I en intervju i Dagens Nyheter påtalade han att det numera bara är 0,5 procent av de som träder in i systemet som gör ett aktivt val när de placerar sitt pensionssparande, och att systemet därför inte fungerar.

Klokare val

Micael Dahlén, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, blev så glad över årets val av ekonomipristagare att han dansade en spontan segerdans i SVT:s studio.

– Thaler har visat att de stora skeendena är resultat av miljoner beslut i det lilla. Nämligen i de val som människor gör i sin vardag varje dag utan att ens vara medvetna om det. Han har även kommit med konkreta ideér (Nudges eller ”vinkar”) om hur det går att göra det enklare för folk att göra dessa val så kloka och medvetna det bara går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer