Riksbanken väntas höja sin ränta det kommande året, vilket också kommer göra bolånen dyrare. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Första räntehöjningen på sju år rycker allt närmare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan över två år tillbaka ligger riksbankens reporänta på den historiskt låga nivån minus 0,5 procent. Men nu rycker en första höjning allt närmare.

Många bolånetagare har vant sig vid låga räntor. Dessutom var det hela sju år sedan Riksbanken höjde räntan senast. Men nu rycker en räntehöjning allt närmare.

De flesta bedömare tror att räntan kommer att höjas i slutet av detta år eller i början av nästa år. Troligtvis kommer då riksbankschef Stefan Ingves meddela att banken höjer räntan i ett första försiktigt steg till -0,25 procent, för att sedan kunna närma sig nollränta och sakta fortsätta höja räntan till mer normala nivåer.

Höjning i februari eller redan till jul

I dag onsdag meddelar Riksbanken om räntan ska justeras. Med största sannolikhet ligger räntan still vid detta möte, men många kommer titta noggrant på den så kallade ”räntebanan”, alltså deras egna prognos för hur räntan ska ändras framöver.

Den stora frågan är alltså om Riksbanken nu tydligt kommer flagga för en räntehöjning i december eller i februari.

Men hur mycket kan man lita på denna prognos? Riksbanken har en historik av att gång på gång lova att räntan ska höjas, för att sedan gång på gång skjuta på dessa höjningar.

För att få en tillförlitlig prognos kan det vara bättre att se vad bedömare utanför Riksbanken tror. SME Direkt har i en enkät frågat elva ekonomer när de tror att den första räntehöjningen kommer. Fem av dem tippar på december och sex tippar på februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.