Många villa- och bostadsrättsägare i Stockholm, Göteborg och Malmö skulle ha svårt med högre boräntor än fyra procent, enligt en ny Sifo-undersökning. Foto: Hasse Holmberg / TT

Många hushåll klarar inte höjda räntor

Uppdaterad
Publicerad

Vart femte hushåll i de tre storstäderna skulle inte klara boräntor på normalnivåer, rapporterar Sveriges Radio Ekot. – Många färre än vi hade trott klarar av att betala räntan om den höjs, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors, som gjort undersökningen för Sifo.

I undersökningen har 1 500 villa- och bostadsrättsägare i Stockholm, Göteborg och Malmö uppgett vilka boräntenivåer de skulle klara av.

Nästan ett av fem hushåll, 18 procent, skulle inte klara högre boräntor än fyra procent, enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av mäklarbyrån Bjurfors, uppger Sveriges Radio Ekot.

– De viktigaste slutsatserna är att många färre än vi hade trott klarar av att betala räntan om den höjs. Det är förmodligen en effekt av det skärpta amorteringskravet som kom i våras, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors.

Fyra procent är historiskt ingen hög ränta,  menar han.

– Bostadsräntorna brukar ligga två-tre procentenheter högre än reporäntan och skulle den öka till tre procent, vilket är fullt möjligt inom ett par år, blir det svårt för många hushåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.